Nagyon úgy tűnik, a Kossuth rádióban is vannak tiltólistás személyek

Nagyon úgy tűnik, a Kossuth rádióban is vannak tiltólistás személyek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Korábbi kijelentései miatt nem hívják Salamon András rendezőt a rádióba, és most már vélhetően Zelki János forgatókönyvírót sem fogják keresni.

Zelki János forgatókönyvírót megkereste a Kossuth rádió, hogy interjút készítsen vele a Koldusgyerekek című dokumentumfilmről. Azért nem a rendezőt, Salamon Andrást hívták, mert ő nemkívánatos a rádiónál, írja az Index Zelki mai Facebook-posztja alapján. A forgatókönyvíró ugyanakkor emlékeztette a Kossuth rádió munkatársát, hogy őt úgy rúgták ki korábban a rádióból, hogy „lába nem érte a földet”. Az interjút ezután már nem forszírozta az állami média munkatársa.

Később maga Salamon is közzétett egy bejegyzést a közösségi oldalon, amelyben arról írt, hogy egy időben rendszeresen járt be a közrádióba, egy alkalommal felkérték az Időfutár című ifjúsági rádiójáték rendezésére, az egyik vezető beosztású munkatársnak azonban feltételei voltak.

„Egy rádiós kolléga, akiből a forgószél egy időre "főnököt" csinált, s akivel amúgy igen jóban voltam, jóindulatúan figyelmeztetett, vagy megkért (már nem emlékszem pontosan), hogy a Facebook-posztjaim témáira és hangvételére kicsit figyeljek oda, mert "odafönt" figyelnek az ilyesmire. Úgy emlékszem, hangosan kezdtem kacagni, és ennyiben maradtunk. Néhány nap múlva kaptam egy levelet, amiben sajnálkozva közli az akkori főszerkesztő – azóta kirúgták onnan –, hogy gazdasági racionalizálás miatt a harmadik évad rendezésére házon belüli munkatársat bíznak meg, de köszönik az eddigi együttműködést”

– szerepel a posztban.

Az Index megkereste a rendezőt, aki telefonon elmondta, hogy nem értette, min akadtak ki a közmédiában, hiszen meglehetősen szelíd dolgokat posztolt a kirúgása idején, 2014 körül. A portál emlékeztetett, hogy a rendező filmjeinek java részét a Magyar Televíziónak forgatta, de amint megkapta az útilaput a rádióban, a tévéből sem kapott egyetlen megkeresést sem.

A Kossuth rádió mellett szintén az MTVA-hoz tartozik a Magyar Távirati Iroda is, amellyel kapcsolatban a Népszava jelentett meg egy írást pénteken. Ebben arról számoltak be, hogy több témában is erősen szűrik a híreket az elvben független médiaszolgáltatónál. A lap szerint az MTI-nél a külpolitikai szerkesztők tavasztól nem foglalkozhatnak a külföldi sajtóban megjelenő, a kormányra nézve negatív cikkekkel, és más vonatkozásokban is erősen szűrik a kiadott anyagokat, de a magyar kormánytagok, különösen Orbán Viktor nevét tartalmazó anyagok is órákig várnak jóváhagyásra.

Hozzászólások