A rendőrség elismerte: hibáztak, amikor nem rakták ki Budaházyékat az Aurórából

A rendőrség elismerte: hibáztak, amikor nem rakták ki Budaházyékat az Aurórából

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A rendőrség elismerte, hogy hibáztak a Budaházy Györgyék elleni fellépéssel. Majd rögtön cáfolták is, hogy késve intézkedtek volna a szélsőjobbosokkal szemben.

Hibát követtek el a rendőrök, amikor nem ismerték fel, hogy Budaházy György és tucatnyi társa jogosulatlanul akadályozott meg egy zártkörű rendezvényt a budapesti Auróra klubban. Molnár Gábor alezredes, Józsefváros rendőrkapitánya ezzel részben helyt adott a melegjogi szervezetek panaszának, azt viszont elutasította, hogy későn értek ki és nem haladéktalanul intézkedtek a szélsőjobbosokkal szemben. Ez utóbbi megállapítás miatt az LMBTQ-szervezetek – a Magyar Helsinki Bizottság segítségével – fellebbezést nyújtottak be.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, szeptember 26-án a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Magyar LMBT Szövetség tartott zártkörű rendezvényt az Aurórában. A kezdés előtt negyedórával megérkezett Budaházy György, akit a Helsinki közleményében "közismert homofób provokátorként" jellemez, és tucatnyi társa, akik megakadályozták a rendezvény megtartását. A feketébe öltözött társaság „A bűn nem lehet büszkeség tárgya” feliratú molinót feszítettek ki, megafonból homofób jelszavakat skandáltak, sértegették a jelenlévőket, a mosdóba pedig egy döglött patkányt dobtak be.

A szervezők rögtön hívták a rendőröket, akik állításuk szerint 20 perc múlva érkeztek ki, de addig nem mentek be, amíg az alosztályvezető oda nem ért. Ő aztán bent tájékozódott, de a jogvédők szerint nem látott okot arra, hogy közbeavatkozzon. A Helsinki Bizottság tájékoztatása szerint a helyszíni parancsnok csak arra kérte a feleket, hogy „beszéljék meg egymással” a helyzetet. Ezzel a jogvédő szervezet szerint elfogadták Budaházyék magyarázatát, miszerint az akciójuk szabályos gyülekezésnek számít.

A rendőrségi vizsgálat végül arra jutott, hogy a rendőrök „a tényállás tisztázása során beszerzett adatokból téves jogi következtetést vontak le, illetve ebből következően téves jogi tájékoztatást adtak a bejelentőknek és a sértetteknek is, amikor nem ismerték fel, hogy a magánterületen jogosulatlanul demonstráló személyekkel szemben szabálysértés elkövetésének gyanúja merült fel, így ennek megfelelő további intézkedések megtétele lett volna indokolt”.

Az Aurórában nem ez volt az egyetlen szélsőjobbos akció: októberben a Légió Hungária nevű radikális csoport tartott erődemonstrációt, felgyújtottak egy szivárványos zászlót a klub bejáratánál: