Orbán Olaszországban ad majd elő, amikor a Néppárt a Fideszről dönthet

Orbán Olaszországban ad majd elő, amikor a Néppárt a Fideszről dönthet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A római konferencia előadói között ott van Matteo Salvini is.

Isten, becsület, haza: nemzeti konzervativizmus címmel tartanak konferenciát Rómában február 3-4. között többek között Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz szenátor, korábbi belügyminiszter részvételével. Az eseményt éppen azon a két napon rendezik, amikor az Európai Néppárt választmánya Brüsszelben ülésezik és a várakozások szerint dönt majd arról, hogy a Fidesz továbbra is a tagja maradhat-e.

A konferencián Orbán és Salvini mellett beszédet mond majd a szélsőjobboldali Fratelli d'Italia párt elnöke, Giorgia Meloni, valamint a konzervatív izraeli filozófus, Yoram Hazony, A nacionalizmus erénye című könyv szerzője.

A néppárti tagságról Orbán beszélt pénteken a Kossuth rádióban. Azt mondta, „egy centire voltunk attól, hogy kilépjünk”, miután az Európai Parlamentben a pártcsalád képviselőinek többsége is megszavazta, hogy a jogállamiság helyzetének romlása miatt a Tanács hozzon határozott lépéseket a hetes cikk ügyében. Végül azért nem távozott a Fidesz, mert a spanyolok, a franciák és az olaszok kiálltak Magyarország mellett.

Arról, hogy a Fidesz akar-e maradni a Néppártban, Orbán az évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta: a pártcsalád meggyengült, ezért változtatnia kell, ha vezető szerepet akar játszani, de a fő kérdés, hogy ebben a Fidesz tud-e belülről segíteni. Ha nem, akkor egy új, európai kezdeményezésre van szükség, amely kereszténydemokrata értékeken nyugszik.

Orbán tudja, hogy már bukta a Néppártot, de a befolyását nem adja

Egyre valószínűbb, hogy a Fidesz a konzervatív pártcsaládhoz csatlakozik az Európai Parlamentben, ott viszont a lengyelek mellett csak a másodhegedűs szerepe juthat nekik. Nincs azon mit csodálkozni, hogy már a teljes európai pártrendszer megreformálásáról beszél.

(via 444.hu)

Hozzászólások