Az ügyvédi kamara közleményben utasítja vissza Orbánék vádjait

Az ügyvédi kamara közleményben utasítja vissza Orbánék vádjait

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bánáti János kamaraelnök szerint az elhangzottak rombolják az igazságszolgáltatás tekintélyét.

A Magyar Ügyvédi Kamara Elnöksége – egyhangú döntésével – a leghatározottabban visszautasítja az ügyvédeket érő támadásokat, ennek keretében az ismételten felbukkanó listázási próbálkozásokat, írták hétfői közleményükben.

A tiltakozás oka, hogy Orbán Viktor és kormánya néhány napja támadást intézett bizonyos ügyvédek ellen, a rossz körülmények fogvatartott elítélteknek megítélt kártérítési pénzek miatt.

A kormányfő pénteki rádióinterjújában már arról beszélt, hogy "eszes, és jól ismert ügyvédcsoportok rájöttek arra, hogy olyan lazák a vonatkozó uniós szabályok, hogy ebből simán lehet bizniszt csinálni".

Ezt megelezően Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy börtönbiznisz alakult ki, amely egy tudatos visszaélés a joggal, "az EU-s és a magyar joggal is, ez a tevékenység károsítja az államot, rontja az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat, és sérti az emberek igazságérzetét".

Az ügyvédi kamara elnöksége hétfői közleményében azt írta, hogy aggodalommal tekintenek a bíróságok és az ügyvédi tevékenység elleni összehangolt hangulatkeltésre. Mindez szerintük rombolja az igazságszolgáltatás tekintélyét és az állampolgárokat arra sarkallhatja, hogy jogerős hatósági, bírósági döntések végrehajtását megtagadják. "A hivatásunkat érő támadások figyelmen kívül hagyják, hogy az ügyvéd joga és kötelessége az ügyfelei érdekeinek elsődlegessége alapján a jogi képviselet ellátása, adott esetben akár az állammal szemben is" – írták.

Hozzászólások