szerző:
MTI / hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A koronavírussal fertőzött páciensek elkülönítésére a budapesti Szent László kórházat jelölte ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Vuhani koronavírus
Korábban ismeretlen koronavírus miatt tört ki járvány Kína hatodik legnépesebb városában, a 10 millió fős Vuhanban. Az azóta a világ mind több országában felbukkanó, tüdőgyulladással járó megbetegedés néhány hét alatt ezernél is több halálos áldozatot szedett. A koronavírus terjedésével és leküzdésével kapcsolatos fejleményeket cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Minden magyar kórház felkészült az új koronavírusos betegek fogadására – jelentette ki Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere kedden. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a betegség Európában még csak elszórtan jelent meg, a jelenlegi információk szerint Franciaországban három, Németországban pedig egy igazolt esetet találtak. A 33 éves német férfi úgy kapta el a betegséget, hogy nem is járt Kínában. Ausztriában és Romániában egy-egy nem igazolt beteget jelentettek, Magyarországon pedig két esetben vetődött fel a gyanú, de mindkettőnél kizárták a koronavírus-fertőzést.

A kínai Vuhanból kiindult járványt okozó vírusról a miniszter szerint annyit lehet tudni, hogy a tavaly novemberben megjelent új törzs állatról terjedt emberre, de azóta bebizonyosodott, hogy az emberek egymást is megfertőzhetik.

Koronavírus: tovább nőtt a halottak száma, Németországban is megjelent a kórokozó

Újabb 25 beteg vesztette életét Kínában hétfő estig koronavírus okozta tüdőgyulladás miatt, így a ragály halottainak száma egy nap alatt 81-ről 106-ra emelkedett. A fertőzést már Németországban is kimutatták.

Müller Cecília országos tiszti főorvos azt közölte, hogy Magyarországon jelenleg nincs új koronavírusos beteg, de nem zárható ki a kórokozó behurcolása. Az új vírus gyors azonosítására, felfedezésére felkészültek a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a területi szervek, a kormányhivatalok, a járási hivatalok munkatársai is.

Azt is elmondta Müller, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározottak alapján kialakították az eljárásrendet. Eszerint, ha gyanús, valószínűsített vagy igazolt esetet fedeznek fel, akkor úgynevezett megfigyelőrendszer lép életbe. Ennek keretében információkat gyűjtenek az esetlegesen szükségessé váló intézkedések megtételéhez. Gyanúsnak számítanak az olyan, még kivizsgálatlan esetek, amelyeknél felvetődik a fertőzés lehetősége, vagyis fennállnak a betegség tünetei: láz, elesettség, száraz köhögés.

Karanténba zárják, megvizsgáltatják a gödi Samsung-gyárban dolgozó kínai munkásokat

A Samsung SDI maga döntött az intézkedésekről a koronavírus terjedése miatt.

Magyarországon utazási korlátozásokat egyelőre nem vezettek be, de tanácsokat fogalmaztak meg:

fontos a gyakori, rendszeres kézmosás, a köhögés, a tüsszentés etikai szabályainak betartása. Utazáskor megfontolandó a szájmaszk viselése is

– magyarázta a tiszti főorvos.

A Kínából érkező csomagokról, élelmiszerekről azt mondta: azok nem jelentenek veszélyt, de a csomagok kinyitása után feltétlenül kezet kell mosni, az élelmiszerkezelés szabályait (mosás, hőkezelés) pedig be kell tartani.

Kitért arra is, hogy Magyarország az influenzaszezon közepén van, ahogyan Kína is, ezért továbbra is javasolják az influenza elleni védőoltást.

Kifejezetten a koronavírus ellen még nincs védőoltás, de számos kutatás zajlik a kifejlesztésére – fűzte hozzá.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa azt közölte: az új koronavírusnak a korábbiakkal összehasonlítva jóval alacsonyabb, egy-két százalék a halálozási rátája. Főleg olyan idős emberek haltak meg a fertőzés miatt, akiknek több más betegségük is volt. Mellettük a hozzátartozók és az egészségügyi személyzet van a legnagyobb veszélyben. A megbetegedés gyermekeknél nem jellemző.

Azt is elmondta, hogy ez a vírus "nem nagyon" terjed emberről emberre, a mértéke meg sem közelíti az influenzáét.

Mivel a betegség lappangási ideje maximum tizennégy nap, a főorvos azt javasolja, hogy aki tizennégy napon belül érkezett a járványos területről, a közép-kínai tartományokból, és tüdőgyulladás jeleit észleli magán, forduljon orvoshoz.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn mérsékeltről magas szintűre módosította a tüdőgyulladással járó új koronavírus nemzetközi veszélyességét. Az nCov-2019 nevű vírusnak keddig Kínában már több mint száz halálos áldozata van, több ezren fertőződtek meg tőle, és világszerte felbukkant a betegség.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A kínai elnök a koronavírusról: A legsúlyosabb vészhelyzet

A kínai elnök a koronavírusról: A legsúlyosabb vészhelyzet

Hogyan szórakoznak az emberek Észak-Koreában?

Hogyan szórakoznak az emberek Észak-Koreában?

Így ne függetlenedjünk az orosz atomtól: a fehérorosz példa

Így ne függetlenedjünk az orosz atomtól: a fehérorosz példa

Együtt láthatók Babits Mihály „hevenyészett apróságai”

Együtt láthatók Babits Mihály „hevenyészett apróságai”

Irán rájött, miért van ez a sok hír a koronavírusról

Irán rájött, miért van ez a sok hír a koronavírusról

Húsz rakétával állt bosszút Izraelen az Iszlám Dzsihád

Húsz rakétával állt bosszút Izraelen az Iszlám Dzsihád