Magyarország nagyban tesz az ellene szóló strasbourgi ítéletekre

Magyarország nagyban tesz az ellene szóló strasbourgi ítéletekre

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a magyar állam elég nagy lemaradásban van, ha a strasbourgi ítéletek végrehajtását nézzük.

Kirívó lemaradásban van a magyar állam a strasbourgi ítéletek végrehajtásával a European Implementation Network (EIN) adatai szerint: az ellene hozott, úgynevezett „elvi jelentőségű ítéleteinek” 74 százalékát nem hajtotta még végre – derül ki a Magyar Helsinki Bizottság hétfői közleményéből.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) nyilvános adatait felhasználva az EIN épített adatbázist és honlapot is működtet a strasbourgi ítéletek végrehajtásáról. A szervezet ma publikálta, hogy Európa Tanács (ET) tagállamai milyen arányban hajtották végre az utóbbi tíz év „elvi jelentőségű ítéleteit”. A strasbourgi bíróság ilyeneknek tekinti azokban a perekben meghozott döntéseit, amelyek rendszerszintű problémákat tárnak fel, és az államnak intézkednie kell ahhoz, hogy hasonló jogsértések ne fordulhassanak elő.

Magyarország esetében 57 ilyen ítélet született az elmúlt tíz évben, melyek közül mindössze 15 tekinthető végrehajtottnak.

A Helsinki szerint ez 74 százalékos arány feltűnően rossznak számít a térségünk többi országával összevetve is. A visegrádi négyek közül a lengyel „hátralék” 35, a szlovák 23, míg a cseh mindössze 3 százalékos. De a szerb és a román állam is sokkal jobban áll a teljesítésben (22 és 44 százalék), mint a magyar. A miénkhez hasonlóan siralmas képet mutat a török és ukrán helyzet (63 és 67 százalék), és csak az orosz meg azeri rosszabb (89 és 95 százalék), mint a magyar.

©

Ez a kirívó lemaradás nem azt jelenti, hogy a magyar állam ne fizetné ki a panaszosoknak az EJEB általa megítélt kártérítéseket („igazságos elégtételt”), hanem azt, hogy nem teszi meg azt, ami orvosolná az általánosabb problémát. Az államnak ugyanis azt is biztosítania kell, hogy hasonló sérelem később másokat már ne érhessen – írták a közleményben. A Helsinki szerint ezért szükséges lehet például jogszabályokat módosítani, a bírósági ítélkezési gyakorlatot felülvizsgálni, képzéseket indítani vagy éppen javítani a börtönkörülményeken.

Hozzászólások