szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ellenzéki pártok örülnek az iskolabezárásnak, de egyrészt késői lépésnek gondolják, másrészt mindegyik felvetette, nem világos, milyen juttatást kap majd a szülő, aki otthon marad a gyerekével.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Nem ura a helyzetnek Orbán Viktor miniszterelnök - írta Gyurcsány Ferenc DK elnök a Facebook oldalán azután, hogy a miniszterelnök péntek este a többi között bejelentette, hétfőtől bezárják az iskolákat.

Így késő este lassan dereng valami a kormányfőnek. Lassan és nem túl sok.

Gúnyolódik azon, hogy Orbán akciócsoportok megalakítását jelentette be, azt írta, ettől majd biztos elmenekül a koronavírus.

Reggeli nyilatkozatával ellentétben most már bezárná az iskolákat. Digitális oktatás lesz. A hétszázát. Látom Pápadereskén a gyerekeket, ahogy ott ülnek számítógépeik előtt. Ez az ember mit tud Magyarországról? És ha a gyerek otthon van, akkor mi lesz a velük maradó szülőkkel? Szabadság, táppénz, keresetpótlás? A francia elnök mert így dönteni. A magyar miniszterelnök szóba se hozza. Nem ura a kormányfő a helyzetnek. Elvesztette a vezetés képességét.

A Jobbik elnöke, Jakab Péter üdvözölte a döntést, de sajnálja, hogy Orbán késlekedett az iskolabezárással. Azt viszont hiányolja és követeli, hogy az állam garantálja az otthon maradó szülő fizetését. Emelett közegészségügyi határzárat akarnak: külföldi ne utazhasson Magyarországra, a magyarok pedig ne mehessenek külföldre.

Az LMP is egyetért az iskolabezárással, és a Jobbikhoz hasonlóan azt kérik, a kormány és a munkáltató tegye lehetővé, hogy a gyerekükkel otthon maradó szülőket ne érje hátrány.

Az MSZP elnöke, Tóth Bertalan szerint érthetetlen, hogy miért kellett ezt a lépést kikényszeríteni Orbánnál.

Az emberek helyzetét és szükségleteit feltűnően nem veszik figyelembe a kormány kései, hiányos és elégtelen lépései a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Még csak enyhíteni sem próbálják a járvány okozta megélhetési problémákat.

Az MSZP a helyzet rendezésére hétfőn javaslatcsomagot nyújt be az Országgyűlésnek.

Az Orbán Viktor által ígért rendeletek péntek este fél 11-kor még nem jelentek meg, így nem tudni, hogy például milyen jogcímen lehet a gyerekkel otthon maradni, és ezután mennyi pénz jár a szülőnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!