Hetven magyar vállalatnál már megjelentek a honvédelmi irányítócsoportok

Hetven magyar vállalatnál már megjelentek a honvédelmi irányítócsoportok

Utolsó frissítés:

T. R. Szerző:

T. R.
T. R.
Tetszett a cikk?

Köztük van a paksi atomerőmű, a mátrai erőmű, az Auchan, az MTVA, a posta, a Volánbusz és a MÁV is.

140 magyar céghez érkeznek honvédelmi irányítócsoportok csütörtökön – jelentette be még szerdán Benkő Tibor honvédelmi miniszter, a koronavírus-járvány miatt létrehozott, a létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport vezetője.

A csütörtöki Kormányinfón újságírói kérdésre Gulyás Gergely miniszter nem mondta meg, melyek ezek a cégek, de úgy fogalmazott, szerinte ezeknek a vállalatoknak a listája nem titkos, forduljunk a Honvédelmi Minisztériumhoz.

A tárca a hvg.hu-nak eljuttatott válaszában a Honvédelem.hu linkjét küldte, ebben található a felsorolás. Az alábbi hetven vállalatnál már meg is jelentek a honvédelmi irányítócsoportok:

Egyelőre ez a hetven vállalat érintett, de mivel Benkő korábban száznegyvenet mondott, a lista a jövőben bővülni fog. Szerdán a miniszter azzal indokolt, hogy ezek a vállalatok különleges jogrendben olyan infrastruktúrát képviselnek, hogy ott a Magyar Honvédségnek szerepe lehet.

A honvédelmi tárca a közleményében azt írja, a Benkő vezette akciócsoport március 13-i felállását követően "haladéktalanul megkezdte munkáját és azonosította az ország működése szempontjából elengedhetetlen, létfontosságú szolgáltató és gyártó kapacitásokat". Az akciócsoporton belül működő Irányító Csoport feladata az volt, hogy megtervezze és megszervezze a feladatok végrehajtását.

Az ország folyamatos működéséhez elengedhetetlen, létfontosságú magyar vállalatok biztonságos tevékenységét és zavartalan működését – a Honvédelmi Igazgatási Törzseken keresztül – segíteni tudják – írják.

Az irányítócsoportokról még tudni azt is, hogy nyomon követik és koordinálják a vállalati munkát. Tevékenységükről rendszeresen jelentést adnak a Honvédelmi Minisztériumban létrehozott irányítócsoportnak, amely az országos operatív törzsnek jelent. A feladatuk kettős: a fizikai biztonság és a működőképesség feltételeinek biztosítása.

Szerdán a miniszter azt is bejelentette, hogy péntek reggeltől nagyobb létszámban jelennek meg a katonák az országban.

(Kép: Benkő Tibor, MTI fotó)

Hozzászólások