Népszava: nem minden minisztériumban engedik az otthoni munkát

Népszava: nem minden minisztériumban engedik az otthoni munkát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy szakszervezeti vezető szerint több helyen alig tudják csillapítani az indulatokat.

Csütörtöki számában arról ír a Népszava, hogy a minisztériumok és központi igazgatási szervek dolgozói azt várták, hogy a miniszterelnök egy útmutatást ad közre, amiből kiderül, ki és milyen feltételekkel mehet haza dolgozni, kinek kell mindenképpen bejárni a hivatalokba. De ilyen irányelv vagy rendelet nincs a kormányzati igazgatás központi szintjén, a belső utasítások pedig naponta változnak.

A lap azt írja, egyes hivatalok először hazaengedték alkalmazottaik nagy részét, majd mégis visszarendelték őket. Több minisztériumi forrás azt mondta a Népszavának, hogy „az a legvalószínűbb, hogy van utasítás, csak szokás szerint nem hozzák nyilvánosságra.” Ezt erősítette meg a napilapnak a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke is, aki látott is egy szöveget, amiben az szerepelt, hogy:

Valamennyi kormánytisztviselő és közalkalmazott személyes munkavégzésre kötelezett. (…) Erre tekintettel otthoni munkavégzés, illetve távmunka alapesetben további intézkedésig nem engedélyezhető.

Boros Péterné szerint több tárcánál is olyan nagy a felháborodás, hogy a vezetők alig tudják csillapítani az indulatokat. Egy tankerületi központból telefonon olyan beszámolót is kapott a lap, hogy egy újszíves kollégájuk sem mehet haza, ahogy az sem, akinek a férje veseátültetésre vár és a legyengült immunrendszere miatt fokozottan veszélyeztetett.

Szerdán az Index arról írt, hogy egy belső levél szerint fejvesztettség és félelem van a magyar külügyben. Magyar Levente miniszterhelyettes pedig levélben hívta fel a főosztályvezetők figyelmét a munkafegyelem lazulására.

A KSH-ban sem egyértelmű a helyzet

A Népszava leír még egy esetet is, miszerint a KSH hazaengedi a 14 év alatti gyermeket nevelőket és 60 év fölöttieket, de nem tart vissza másokat sem az otthoni munkavégzéstől, ha nem feltétlenül szükséges a fizikai jelenlétük. A hvg.hu azonban úgy tudja, hogy a helyzet ennél bonyolultabb.

Információnk szerint hétfőtől volt lehetőség és mód az otthoni munkavégzésre a KSH-nál, amit alaphelyzetben havi 50 órában lehet végezni. Kedden a dolgozók levelet kaptak „Megállapodás a rendkívüli otthoni munkavégzésre” címmel, amiben havi 50 óránál nagyobb időkeretben is lehetővé tennék az otthoni munkavégzést.

Úgy tudjuk, ezt követően azonban szerda délután a KSH dolgozóit kötelezték arra, hogy akinek letelik a havi 50 óra otthon ledolgozható munkakerete, annak be kell mennie dolgozni, legyen az idős munkavállaló, vagy kisgyermekes. Megkérdeztük erről a KSH-t, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy:

a KSH munkaszervezése a hivatal belső működésének része, melyet kommentálni sajtónyilvánosan nem kívánunk.

Kerestük a Miniszterelnökséget is, onnan egyelőre nem kaptunk választ.

Hozzászólások