Tetszett a cikk?

A kórházparancsnok orvosszakmai kérdésekben nem tehet javaslatot és nem hozhat döntést, de a járványveszéllyel összefüggő szabályok betartására és az egészségügyi készlet (felszerelések, berendezések, gyógyszerkészletek és fertőtlenítőszerek) megóvására vonatkozó javaslatát az egészségügyi intézmény vezetője köteles végrehajtani – így határozza meg a hatásköröket a szombaton megjelent kormányrendelet.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A parancsnokokat a miniszterelnök megbízólevelével Pintér Sándor belügyminiszter rendelheti ki, és ő irányítja őket az országos kórház-főparancsnok útján, aki meghatározza tevékenységi körüket, és koordinálja tevékenységüket, és akit a miniszter javaslatára a miniszterelnök bíz meg. Az országos főparancsnok helyettesévé intézményvezetői jártassággal rendelkező orvost kell kinevezni.

A kórházak jelenlegi biztonsági őreit szerződésbontással elküldhetik. A mostani rendelet alapján kirendelt vagyonőr „az emberi méltóság tiszteletben tartásával jogosult az érintett beleegyezése nélkül ruházat, csomag, jármű átvizsgálására” az általános törvényi előírástól eltérően akkor is, ha nem áll fenn bűncselekmény vagy szabálysértés gyanúja. A kórházakba őrző-védő feladattal katonákat is küldhetnek, akik lőfegyveren kívüli kényszerítő eszközöket (testi erő, gumibot, könnygáz, sokkoló, bilincs, kutya) alkalmazhatnak, ha valaki megtámadja vagy szolgálati feladatuk teljesítésében egyéb módon akadályozza őket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!