Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

Az ombudsman már visszadobta a gödi különleges övezet kijelölése miatti indítványt, Szél Bernadett az Alkotmánybírósághoz akar fordulni, ehhez 50 képviselői aláírás kell. A kormány közben törvényben akar magának jogkört adni, hogy bárhol megtehesse ugyanazt, amit Gödön, a veszélyhelyzet után is. A politikus szerint egyértelmű, hogy az ellenzéki önkormányzatok megbüntetése a cél.

Elkészült a gödi különleges gazdasági övezet kijelöléséről szóló kormányrendelet alkotmánybírósági felülvizsgálatát célzó beadvány, azt Szél Bernadett már elküldte az országgyűlés ellenzéki frakcióinak – tudta meg a hvg.hu a független képviselőtől. Az Alkotmánybíróságnál az országgyűlési képviselők legalább egynegyede kezdeményezheti jogszabályok felülvizsgálatát.

Az alkotmánybírósági felülvizsgálat azért nagyon fontos, mert csak akkor lehet nemzetközi fórumokon jogorvoslati lehetőségeket keresni, ha a hazai lehetőségeket már kimerítették – mondja Szél Bernadett.

Közben a kormány olyan törvényjavaslatot terjesztett be az országgyűlés elé, amely törvényi szintre emelné, így a veszélyhelyzet utánra is állandósítaná a kormány számára azt a jogot, hogy rendeletileg jelöljön ki különleges gazdasági övezeteket. Amelyeket a települési önkormányzatok mindenestül (tulajdonilag, közigazgatásilag, adóügyileg) elveszítenek, ezek a területek a megyei önkormányzatokhoz kerülnek át. Szél Bernadett szerint már a gödi övezet kijelölésekor egyértelmű volt, hogy „főpróba zajlik”, a törvényjavaslat beterjesztése így nem volt meglepő. A képviselő szerint egyértelműen politikai játszma zajlik, büntetni akarják az ellenzéki önkormányzatokat.

A kormány törvényesíti az önkormányzatok kivéreztetésére alkalmas fegyverét

Gyakorlatilag szabad kezet ad magának a kormány egy törvényjavaslattal, hogy egész területeket vegyen el mindenestül a települési önkormányzatoktól, és adjon át a megyei önkormányzatoknak. A települési önkormányzatok jelentős része nem kormánypárti vezetésű - a megyei közgyűlések mindegyikében kormánypárti többség van.

Az ellenzéki frakciók aláírásaira váró beadvány csak a gödi övezet kijelölésére vonatkozik, de már vizsgálják, hogy milyen lépéseket tehetnek, ha a törvényjavaslat hatályossá válik – mondja Szél Bernadett.

Göd momentumos polgármestere, Balogh Csaba és a Momentum elnöke, Fekete-Győr András már korábban bejelentették, hogy alkotmánybírósági panaszt nyújtanak be. A polgármester szerint a település 20 százalékának elcsatolása aránytalan korlátozása az önkormányzat tulajdonának, illetve a bevételkiesés miatt a működésének. A kormány ráadásul nem hagyott elég időt az érintetteknek a felkészülésre, az intézkedés diszkriminatív (minthogy máshol nem került sor ilyesmire) és sérti az önkormányzat tulajdonjogát.

Szél Bernadett pedig korábban az ombudsmanhoz fordult a gödi különleges övezet kijelölése miatt. Kozma Ákos válasza szerint azonban külön vizsgálatnak nincs helye. Egyebek mellett azért, mert a gödi Samsung-gyár építésével kapcsolatban amúgy is zajlik ombudsmani vizsgálat. Kozma Ákos mindenekelőtt azt szögezte le, hogy a veszélyhelyzet alatt az alapvető jogok korlátozását „más alkotmányos mérce szerint kell megítélni”, mint normális helyzetben, de természetesen a kormány a veszélyhelyzet alatt sem tarthat igényt korlátlan teljhatalomra. A jelenlegi helyzet példátlan a magyar jogrend történetében, ami „azzal is jár, hogy részletesen kidolgozott alkotmánybírósági gyakorlat nem áll rendelkezésre iránymutatásul a különleges jogrend során meghozott intézkedések tekintetében alkalmazandó alkotmányossági mérce vizsgálatához.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!