Népszava: így lettek gócpontok a zalai szociális otthonok

Népszava: így lettek gócpontok a zalai szociális otthonok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A lap azt állítja, egy ápoltat három negatív teszttel sem engedtek ki, a negyedik pozitív lett.

Három negatív koronavírus-teszttel sem engedtek ki egy ápoltat a zalai megyei Pózván található szociális otthonból, a negyedik tesztje már pozitív lett – írja a Népszava. A lap forrásai szerint a fogyatékkal élőket gondozó intézményben annak ellenére nő a fertőzöttek száma, hogy február elején lezárták az otthont, a hozzátartozók azóta nem is láthatták beteg rokonaikat, sőt, április közepe óta a szabadba sem engedik őket, még negatív teszttel sem. A Népszava azt állítja: rendszeresen összezárják a gondozottakat, akiknek nem csak a fertőzöttség miatt jelent ez problémát. Az intézmény gondoz autizmussal élőket is, akiknek az is traumát okoz, hogy kiszakítájk őket a környezetükből.

A lap emlékeztet: Zala megyében az országos átlaghoz képest magasak a fertőzöttségi adato. Azt Müller Cecília országos tiszti főorvos is elismerte, hogy a fertőzések fele a szociális otthonokban történt, nagyobb része pedig a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság intézményeihez köthető – ilyen a pózvai Napraforgó otthon is.

A főigazgatóság a lap kérdésére elismerte: az ellenőrzésük alatt álló intézménycsoport 419 gondozottjából 79-en fertőződtek meg, az azonban válaszukból nem derült ki, közülük hányan a Napraforgó otthon lakói. Az SZGYF tagadta, hogy gondozottakat összezártak volna – erre csak kétszer volt példa, amikor fertőtlenítés miatt el kellett hagyniuk a szobájukat.

(Népszava)

Képünk illusztráció