szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nincs több tájékoztató, de ezt a nyilvánosság nem nagyon fogja megérezni.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Volt idő, amikor vasár- és ünnepnapokon is a mindennapok része volt az operatív törzs, az egyenruhások és Müller Cecília tájékoztatója. Amíg a járványhelyzet engedte, hús-vér újságírók jelenlétével zajlott minden, de a törzs (és a Kormányinfó; ez utóbbi a héten újra élő közönség előtt lehet majd) az első adandó alkalommal költözött át az online térbe, így a kimondott cél, a tájékoztatás hamar önmaga karikatúrjába fordult át.

Már akkor is erős volt a kontroll az újságírókon, amikor még elballaghattak a Garibaldi utcába, a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermébe. Ugyanis az érkezőket rendre figyelmeztették, hány kérdést tehettek fel az adott alkalommal, ez hol kettő volt, de inkább egy, amihez az újságírók – ha valóban információt akartak szerezni – nem tarthatták magukat, a válaszolók azonban soha nem felejtették el a mikrofonba mondani – hogy azt a tévénézők is hallják –, ha valaki megsértette a kormányzat íratlan szabályát és több kérdést tett fel. Egy alkalommal, amikor a tájékoztatón valaki többet kérdezett, Lakatos Tibor rendőr meg is jegyezte, túl sok a kérdés, igyekezzenek korlátok közé szorítani magukat a munkájukat végző újságírók, ugyanis

„mindkettőnknek van más dolga is”, mint a riporterek faggatózására válaszolni.

©

Több olyan esemény is lejátszódott ekkor törzstagok, kormányzati szereplők és újságírók között:

Emlékezetes az is, amikor Kovács Zoltán a 444 újságírójával keveredett vitába a tesztelési protokollal kapcsolatban, majd az államtitkár azzal próbálta rövidre zárni a vitát, hogy „a 444-nek és néhány társának nem kell okosabbnak lennie a járványügyi szakembereknél.” Ugyanezen a tájékoztatón később hozzátette azt is, hogy szerinte az újságírók még kárt is okoznak azzal, hogy „okosabbak próbálnak lenni, és szenzációt akarnak keresni minden egyes eset mögött.”

©

A törzsi tájékoztatók március 20-án költöztek az online térbe, innentől csak egy központi e-mail-címre lehetett kérdéseket küldeni, a rendszerint délelőtt 11-re meghirdetett tájékoztatókra reggel 9-ig. Majd egy láthatatlan kéz ebből mazsolázta ki, mi kerül a válaszolók elé és mi az, amire soha nem kaphat választ az érdeklődő.

Senki nem emlékszik már rá, éppen mi volt az aktuális jó tanácsa Müllernek a március 31-i előadásán (visszahallgatva kiderült: ekkor külön megköszönte a szabadsághoz szokott művészeknek, hogy ők is otthon maradnak, illetve ekkor hangzott el az az örökérvényűvé nemesedett mondása is, hogy „a magyar ember dalol, örömében, bánatában, feszült helyzetében”, de ezt a feszült helyzetet ne alkohollal vagy cigarettával, gyógyszerrel oldjuk), viszont ez volt az az alkalom, amikor feltűnően szűrték már a kérdéseket.

©

Amit a kormányközeli és kormánybarát médiumok küldtek, azokat nyakló nélkül beolvasták, és mivel nem érintett „érzékeny” témákat, meg is válaszolták, míg ami a független sajtótól érkezett, erős szelekciónak vetették alá. A 444 akkor le is jegyezte, hogyan alakult a virtuálisan kérdezők sora:

 • Békés Megyei Hírlap (Mediaworks-kiadvány, a KESMA része),
 • újra Békés Megyei Hírlap,
 • Somogyi Hírlap (Mediaworks-kiadvány),
 • Zalai Hírlap (Mediaworks-kiadvány),
 • Dunántúli Napló (Mediaworks-kiadvány),
 • Hajdú-Bihari Napló (Mediaworks-kiadvány)
 • Délmagyar (Mediaworks-kiadvány),
 • M1,
 • Magyar Nemzet (Mediaworks-kiadvány),
 • újra Magyar Nemzet (Mediaworks-kiadvány),
 • újra Magyar Nemzet (Mediaworks-kiadvány),
 • újra Magyar Nemzet (Mediaworks-kiadvány),
 • Magyar Hírlap (kormányközeli napilap),
 • újra Magyar Hírlap (kormányközeli napilap),
 • Origo (kormányközeli online lap)

Ekkor jártunk a kérdéseknél a 21. percben. Azon a napon ezt követően a szerkesztőségek megnevezése nélkül olvasták fel a kérdéseket. Tíz perc leforgása alatt – mivel a szerkesztőségek egy része, így mi a hvg.hu-nál is rendre jeleztük, ha a mi kérdésünket olvassák be – megválaszolták a hvg.hu egyik kérdését, de az Index és a 444 nem volt ennyire szerencsés.

A járvány- és veszélyhelyzeteknek, amikor az emberek egy ismeretlen kórral találják szembe magukat, az egyik legfontosabb eleme a tájékoztatás, alapvető igény ilyenkor, hogy a lehető legtöbb információ álljon a sajtó és a közvélemény számára.

©

Magyarországon még azért is meg kellett küzdeni az elején, hogy a fertőzöttek területi adatait megismerhessük. Ugyanis sem adatvédelmi, sem egyéb szempontból nem állt meg a kormány és az országos tiszti főorvos érvelése, hogy Európa legtöbb országával ellentétben Magyarországon sokáig miért nem tették közzé területi bontásban is a koronavírus-fertőzöttek adatait. (Azóta közlik ezt, sőt, a halálos áldozatokat is listába szedték, ami azonban a TASZ szerint kegyeletsértő.)

Néhány kérdés, amire soha nem kaptunk választ, de többször feltettük levélben:

 • Európa legnagyobb fény- és tűzijátékát fogja megszervezni tervei szerint a Magyar Turisztikai Ügynökség augusztus 20-án egy többnapos programsorozat keretén belül. A járványügyi szempontokat figyelembe véve mi erről az operatív törzs véleménye?
 • Hány beteg van pillanatnyilag az újonnan épített kiskunhalasi járványkórházban?
 • Egyetért-e Orbán Viktor azon kijelentésével a törzs, miszerint május 3-án tetőzhet a vírus Magyarországon? Mire alapozzák ezt? Ha tényleg így lenne, akkor biztonságos-e a törzs szerint május 4-én érettségit tartani?
 • Az összes elvégzett 67 172 tesztet hány emberen végezték el? (Ezt többször feltettük, mindig az adott adatokkal helyettesítve az április 28-án éppen 67 172-es számot.)
 • Ki ellenőrzi majd a strandokon a kötelező távolságtartási szabályok betartását?

Több tájékoztatón elhangzott egyébként, hogy „arra kérünk mindenkit, aki hiteles tájékoztatást szeretne, kövesse a sajtótájékoztatóinkat, illetve keresse fel a koronavirus.gov.hu-t.” Azonban az operatív törzs tájékoztatójának első évada úgy fejeződik be, hogy a sajtó az érdemi kérdéseire a legritkább esetben kapott csak választ.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!