Pesti úti idősotthon: bíróságon támadta meg a felelősségét megállapító határozatot a főváros

Pesti úti idősotthon: bíróságon támadta meg a felelősségét megállapító határozatot a főváros

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormányinfón friss fejleményről számolt be Gulyás Gergely.

A kormányinfón a veszélyhelyzet visszavonása után is akadt számos kérdés a koronavírus-járványról, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől egyebek mellett a Pesti Úti Idősek Otthonáról is kérdeztek. Gulyás Gergely azt mondta, több vizsgálat is folyamatban van az intézménnyel kapcsolatban, ezek közül az egyik az ott tapasztalt hiányosságok miatt a fenntartó, a Fővárosi Önkormányzat felelősségét állapította meg.

Ezt a Fővárosi Önkormányzat bíróságon támadta meg

– közölte a miniszter.

A Pesti úti Idősek Otthonában április elején fedezték fel az első koronavírusos betegeket, a járvány pedig végigsöpört a több mint 500 fős intézményen. Több mint háromszáz lakó, több mint harminc dolgozó fertőződött meg a koronavírussal, a hétfői adatok szerint a gondozottak közül 52-en meghaltak a COVID-19 betegségben.

Karácsony Gergely főpolgármester korábban arról beszélt, hogy az országos tiszti főorvos rendeletének megfelelően lezárt intézménybe azért kerülhetett be a kórokozó, mert a gondozottak közül többeket tesztelés nélkül küldtek vissza kórházi kezelésük után.

Az otthont, amelyet az egyik áldozat családja beperelt, többször ellenőrizte az illetékes kormányhivatal, de közlésük szerint nem találtak ott főállású orvost. Ezt a főváros többször is cáfolta. A kormányhivatal kétszer mégis megbírságolta az idősotthont. Április végén egymillió forintra büntette, és a feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében újabb járványügyi intézkedések végrehajtására kötelezte az intézményt, majd június elején 200 ezer forintos büntetést szabott ki az orvosi ellátás dokumentációjának hiányosságai miatt.

Május elején a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást indított az otthonban tapasztalt járványhelyzet miatt. A hatóság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Az idősotthon igazgatója májusban nyugdíjazását kérte. Néhány nappal később Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter arról beszélt a parlamentben, hogy az intézményből kórházba vitt betegek rossz állapotban voltak. Elmondása szerint 97 százalékuk dehidrált volt, 44 százalékukon találtak felfekvést. „Ez a teljes elhanyagolás jele” – jelentette ki a miniszter.

Hozzászólások