szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szerinte az év végére lehet oltóayag.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

A külföldi nyaralás rejthet veszélyeket, a koronavírus ugyanis még mindig itt van köztünk, sőt, egyes országokban újra emelkedik az esetszám, de megfelelő védekezéssel még mindig sokat lehet tenni a fertőzés ellen – mondta el Szlávik János az ATV Start című műsorában.

Az infektológus főorvos szerint amikor a koronavírus megjelent, kétféle forgatókönyvvel számoltak a szakemberek. Az első, hogy a vírus egy idő után eltűnik, a másik, hogy a járvány lecsengése után is velünk marad. Szlávik szerint jelenleg inkább az utóbbi valószínű.

A főorvos azt mondta, hogy a külföldi utazások esetében az embereknek maguknak kell eldönteniük, mennyire félnek, ez alapján döntsenek, hogy elutaznak-e külföldre nyaralni. Szerinte ugyanakkor az emberek többsége még mindig betartja a járvány idején hozott szabályokat és ajánlásokat, ezzel pedig jelentősen csökkenhet annak az esélye, hogy újra megugrik a fertőzések száma. Szlávik szerint mivel Magyarország nem elszigetelt ország, nem lehet kizárni azt sem, hogy külföldről újra egyre több ember hozza be a vírust.

A főorvos szerint a napi 5-10 regisztrált esetszám csalóka, mivel a nem regisztrált esetekkel együtt ez a szám akár 100 is lehet.

Szlávik szerint a téli hónapokban újra problémát jelenthet majd az is, hogy a koronavírussal fertőzött betegeket megkülönböztessék az influenzában szenvedőktől.

A főorvos szerint már most sokféle vakcinával kísérleteznek, ő úgy számol, hogy valamikor az év végén lehet meg a hatékony oltóanyag, de nem tudni, hogy ez mikor juthat el Magyarországra is.

Szlávik korábban azt nyilatkozta, hogy nem fogják kötelezővé tenni az oltást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trump már nem úgy érez a kínai elnök iránt, mint korábban

Trump már nem úgy érez a kínai elnök iránt, mint korábban

Dombrovszky Linda filmje is versenybe szállhat a Golden Globe-díjért

Dombrovszky Linda filmje is versenybe szállhat a Golden Globe-díjért

Lesz intézkedési protokoll az iskoláknak, de még nem tudni mikor

Lesz intézkedési protokoll az iskoláknak, de még nem tudni mikor