szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Publicus Intézet júniusi felmérése szerint az ellenzéki szavazók teljes összefogást akarnak.

Orbán Viktor jelenlegi és Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő a két legismertebb politikus Magyarországon, a két legkedveltebb pedig a miniszterelnök, valamint Karácsony Gergely budapesti főpolgármester: előbbi 55, utóbbi 50-es népszerűséget ért el a Publicus Intézet 100-as skáláján. A felmérést a Népszava megbízásából készítette az elemzőcég még júniusban.

A kutatás szerint tízből legalább nyolc ellenzéki szavazó úgy véli, hogy az ellenzéki polgármesterek – vagy legalábbis jelentős többségük – jól vezetik a településüket. Érdekesség, hogy ezt még a Fidesz-KDNP-szimpatizánsok

csaknem harmada is így látja.

A pártpreferenciát tekintve nincs változás, továbbra is stabilan vezet a Fidesz-KDNP (a biztos szavazók 51 százaléka voksolna a kormánypártokra). A szavazók 14 százaléka a DK-t, 11 az MSZP-P-t, 9 a Momentumot, 7 a Jobbikot, 2-2 százalékuk pedig az LMP-t, a Kétfarkú Kutyapártot, valamint a Mi Hazánk Mozgalmat választaná.

A júniusi közvélemény-kutatás azt is megállapította, hogy az ellenzéki szavazók a közös indulást preferálják: a DK-sok 96, az MSZP-Párbeszéd hívei 89, a jobbikosok 88, a momentumosok 82 százaléka szerint közös listával és kormányfő-jelölttel lehet esély legyőzni a kormánypártokat.

A Fidesz-KDNP szavazói közül viszont csak minden harmadik válaszadó vélekedett úgy, hogy az ellenzéki összefogás eredményes lehet.

A felmérés még egy váratlan eredményt hozott: 28 százalék a Munkáspártot is bevenné az összefogásba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Júniusban még mindig üresen állt 15 ezer felszabadított kórházi ágy

Júniusban még mindig üresen állt 15 ezer felszabadított kórházi ágy

Elmarad idén a Kurultáj

Elmarad idén a Kurultáj

Elektromos pickuppal lepné meg a piacot a Volkswagen?

Elektromos pickuppal lepné meg a piacot a Volkswagen?