szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szerinte az Index megy tovább, működni fog, de azt nem tudta megmondani, a lap milyen lesz.

Index-botrány
Bajban van Magyarország egyik vezető hírportálja: az Index.hu 2020 júniusában átállította szabadság-barométerét a "Veszélyben" fokozatra, de már jóval korábban gyülekeztek a felhők az online médiapiac egyik legnagyobb szereplője körül. Július 22-én kirúgták Dull Szabolcs főszerkesztőt, emiatt a szerkesztőség többsége felállt, majd ezrek tüntettek Budapesten a sajtószabadságért. Az Index sorsát cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Bodolai László, az Indexet tulajdonló alapítvány kuratóriumi elnöke volt az ATV Egyenes Beszéd c. műsorának a vendége. Rónai Egon kérdésére, hogy ki vezeti most az Indexet, azt mondta, hogy a három, pénteken felmondott főszerkesztő-helyettes, a lapot pedig a szintén felmondott újságírók, akik dolgoznak tovább – nekik a távolból is köszönte munkájukat.

Volt néhány munkatárs (egészen pontosan 21), akiket azonnal felmentettek a munkavégzés alól, de a többiek dolgoznak. Kiderült, Szombathy Pál már nem az Index vezérigazgatója, de az igazgatótanács tagja, azonban Bodolai László továbbra is gyakorolja a tulajdonosi jogokat. Hogy örömét leli-e most ebben, arra azt mondta, hogy

ez nem öröm, hanem feladat kérdése.

Hosszan beszéltek az Index és az Indamédia viszonyáról, az Indamédia ugyanis az a cég, amitől az Index működése függ gazdaságilag, és ez utóbbi cégnek az 50 százalékos társtulajdonosa a NER-hez kötött Vaszily Miklós. Bodolai az ATV-ben azt mondta, ő nem érzi, hogy az Index ki lenne szolgáltatva az Indamédiának.

Az Index és az Indamédia viszonya: Nem éreztem, hogy ez kiszolgáltatottság lenne – mondta.

Ráadásul Bodolai leült Vaszily Miklóssal, amikor megjelent a cégnél, és garanciákat kapott rá, hogy a TV2 igazgatóságának elnökeként is funkcionáló Vaszily Miklósnak nem lesz ráhatása az Indexre. Hogy ezek pontosan milyen garanciák voltak, azt Bodolai nem mondta el, de ha lettek volna ilyenek, ő feláll – mondta.

Hogy sérült-e az Index függetlensége az utóbbi időben, arra azt mondta, olyan mértékben nem, hogy azt ő ne tudta volna kezelni, példaként egy építőipari céget említett, ami el akarta érni, hogy levegyenek a portálról egy cikket.

Bodolai néhány nappal ezelőtt egy zárt Facebook-csoportban éles kirohanást intézett a leváltott főszerkesztő, Dull Szabolcs ellen, olyan vádakkal illette őt, miszerint baloldali politikusokkal egyeztetve döntötte be az Indexet. (Amíg Bodolai az ATV-nek, Dull az Indexnek adott interjút, amiről ITT olvashat.) Bodolai erről most azt mondta, az csak egy erőteljesebb bejegyzés volt, ami kiszaladt a száján, mert azokban a pillanatokban több fenyegetést is kapott levélben. „Egy érzet volt, következtetés” – mondta. De hozzátette, Dullnak nem ezért mondtak fel, hanem azért, mert munkajogi jogsértéseket követett el állítólag.

Főszerkesztőként nem neki, hanem az újságíróknak kellene tartani a kapcsolatot a baloldali politikusokkal – jegyezte meg Bodolai.

Ha pedig fenti állítása bíróság elé kerülne, tudná bizonyítani igazát.

Szóba került a Gerényi tervként ismert átalakítási koncepció is, aminek a lényege az volt, hogy az Index rovatait külön cégekbe szervezték volna ki. Erről most Bodolai azt mondta, nem ő, nem is a szerkesztőség rendelte meg, tehát – ahogy Rónai Egon fogalmazott – mégis csak kívülről akarták átalakítani a lapot.

Mi lesz most az Index.hu-val? Bodolai szerint működni fog, megy tovább, de nem tudta megmondani, milyen lap lesz belőle. „Azonban indexes hagyományokkal fog működni” – mondta. Hozzátette, nem kezdett még el embereket keresni, ahogy arról lehetett olvasni, sokkszerű volt számára a pénteki felmondási hullám. Itt mondta azt, hogy nem érzékelte, hogy ekkora lett volna a feszültség a szerkesztőségben.

Pénteken ugyanis szinte a teljes Index felállt, de Bodolai úgy számol, hogy

nem biztos, hogy mindenki komolyan gondolta a felmondását.

A műsor legvégén szóba került az Index pénzügyi helyzete is, amiről az Indexet tulajdonló alapítvány kuratóriumi elnök azt mondta, vannak bevételi gondok, elsősorban a koronavírus miatt, illetve hagyományos „nyár közepi” problémák is vannak, de az Indamédiától tudnak hitelt szerezni.

Kiemelt kép: Bodolai sárgában. Fotó / Bődey János

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zivataros szombat jön, kiadták a figyelmeztetést

Zivataros szombat jön, kiadták a figyelmeztetést

Kidobták a Google és az Apple appboltjából a Fortnite-ot

Kidobták a Google és az Apple appboltjából a Fortnite-ot

Lezárják a debreceni idősotthonokat a járványveszély miatt

Lezárják a debreceni idősotthonokat a járványveszély miatt