szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormánynak nem szokása kommentálni a hasonló történéseket, nyíltan legalábbis nem. Most megtették.

Index-botrány
Bajban van Magyarország egyik vezető hírportálja: az Index.hu 2020 júniusában átállította szabadság-barométerét a "Veszélyben" fokozatra, de már jóval korábban gyülekeztek a felhők az online médiapiac egyik legnagyobb szereplője körül. Július 22-én kirúgták Dull Szabolcs főszerkesztőt, emiatt a szerkesztőség többsége felállt, majd ezrek tüntettek Budapesten a sajtószabadságért. Az Index sorsát cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

A 444.hu kérdezte Dömötör Csaba államtitkárt, mi a véleménye a kormánynak arról, hogy a napokban szinte az összes Index-dolgozó felmondott, a lap pedig – úgy legalábbis, ahogy eddig ismertük – megszűnőben.

Dömötör válaszában a már ismerősnek mondható mantrákkal kezdett, hogy a kormánynak magántulajdonban lévő cégekhez nincs köze, és hogy a médiaügyeket politikusoknak nem dolguk kommentálni. Dömötör ezután hozzátette azt is, hogy ha bővebb tájékoztatást szeretnének (mármint a 444-esek),

akkor forduljanak Gyurcsány Ferenc pártjához.

Dömötör válaszában egy olyan mondat is elhangzik, hogy "hajrá, sokszínű magyar sajtó!", amely a Fidesz-közeli médiabirodalom, a KESMA miatt különösen pikáns.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szuperszonikus utasszállító gyártásába kezd a Virgin Galactic

Szuperszonikus utasszállító gyártásába kezd a Virgin Galactic

Ketten nem akartak maszkot venni egy repülőn – videón, ahogy ezután egymásnak estek az utasok

Ketten nem akartak maszkot venni egy repülőn – videón, ahogy ezután egymásnak estek az utasok

Kiskorú lányokat futtató bandát fogtak el Budapest belvárosában

Kiskorú lányokat futtató bandát fogtak el Budapest belvárosában