Ha kell, büntetőeljárást kezdeményez a Táncművészeti rektora a balettnövendékeket ért zaklatások miatt

Ha kell, büntetőeljárást kezdeményez a Táncművészeti rektora a balettnövendékeket ért zaklatások miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az intézmény egykori balettnövendékei verbális és a fizikai erőszakról számoltak be nemrég. Az elhangzottak miatt a rektor – többek közt – etikai eljárás indítását ígérte.

Az Azonnali.hu hétfőn egykori diákok beszámolói alapján arról írt, hogy a korábbi Magyar Táncművészeti Főiskolán (ma egyetem) működő balettintézetben zaklatások és bántalmazások történtek. A lap cikkét a hvg.hu is átvette, írásunkat ide kattintva éri el. A botrányt egy volt növendék, Kriston László robbantotta, aki már a 2017-es Metoo-események idején egyre gyakrabban utalt rá, milyen körülmények uralkodnak a Balettintézetben.

Az Azonnali által közölt beszámolók után egy nappal (ma) közleményt adott ki a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora, hogy reagáljon a balettnövendékek 20-25 évvel ezelőtti eseményeket felidéző beszámolóira. A nyilatkozatban Bolvári-Takács Gábor azzal kezdi, hogy "a mai Magyar Táncművészeti Egyetem számára elsődleges növendékei és hallgatói – szakmai, fizikai, érzelmi – biztonsága, az etikai és jogi normák betartása, az átláthatóság. Az egyetem zéró toleranciát gyakorol minden olyan cselekedettel szemben, amely kívül esik az intézmény által önmaga számára, a magyarországi és nemzetközi sztenderdek mentén felállított, szigorú etikai normarendszeren" – írja.

A rektor arról is ír, hogy az egyetem elfogadhatatlannak tart és gyakorlatából kizár minden, a növendékei és hallgatói fizikai, érzelmi, mentális integritását sértő szakmai, pedagógiai megközelítést, módszert és technikát. Az ötpontos nyilatkozat ezután úgy folytatódik, hogy

Az Egyetem rektoraként sajnálatomat fejezem ki és bocsánatot kérek mindazoktól, akik korábbi tanulmányaik során személyükben sérelmet, pedagógiailag helytelen bánásmódot tapasztaltak, illetve éltek meg – fogalmaz Bolvári-Takács Gábor.

A rektor szerint "az egyetem elismeri, hogy annak megítélésében, hogy mely cselekmény vagy élethelyzet tekinthető megalázónak, az érintett növendék álláspontja mérvadó, függetlenül attól, hogy évtizedekkel ezelőtt a művészetoktatás módszereit a maitól lényegesen eltérő politikai környezet, társadalmi nyilvánosság és pedagógiai értékrend határozta meg".

Az Azonnali.hu fent említett cikkében szereplő állítások kapcsán a rektor munkáltatói intézkedést, etikai eljárást, indokolt esetben büntetőeljárást kezdeményez azon érintett balettmesterek esetében, akik a Magyar Táncművészeti Egyetemmel jelenleg is oktatói jogviszonyban állnak – írta a Táncművészeti rektora.

A teljes közlemény itt érhető el.

Hozzászólások