Rónai Sándor: Nem az a lényeg, manipulálták-e a gödi felvételt, hanem az, amit hallunk rajta

Rónai Sándor: Nem az a lényeg, manipulálták-e a gödi felvételt, hanem az, amit hallunk rajta

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Kovács Panka
Tetszett a cikk?

A DK EP-képviselője, Rónai Sándor nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amin a DK interpretációja szerint Balogh Csaba, Göd polgármestere Momentum–Fidesz-koalícióra tett javaslatot, amikor arról beszélt, hogy le akarja váltani az alpolgármestereit és egy fideszes alpolgármestert is javasolt helyettük. A Momentum erre előállt egy saját felvétellel, azt állítva, a DK felvételét manipulálták. Rónai szerint lehet, hogy megvágták az ismeretlen forrásból kapott felvételüket, de ez még nem hírhamisítás.

hvg.hu: Országos szintű ellentét lett a gödi helyzetből, a Demokratikus Koalíció és a Momentum üzenget egymásnak, miután ön nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, melyen Balogh Csaba arról beszél, le akarja váltani a DK-s és LMP-s alpolgármestert, és helyettük egy fideszes, egy momentumos és egy független alpolgármesterrel dolgozna együtt. A felvételt a Momentum szerint manipulálták, és pont a lényeg hiányzik róla. Ön tudta, hogy megvágott anyagot tesz közzé?

Rónai Sándor: A két felvétel között nincs nagy különbség. Természetesen megkérdeztem a gödi kollégákat, hogy emlékeznek-e, elhangzott-e ilyen a polgármester úrtól, és egyöntetűen azt mondták, igen. A felvétel elkészülte alatt én Brüsszelben voltam. De ha valaki meghallgatja mindkét hanganyagot, nem tudja eldönteni, melyik van megvágva.

Ami viszont mindkettőben szerepel az az, hogy a Balogh Csaba polgármester úr elmondja, három személlyel tudja elképzelni a munkát, köztük egy fideszes képviselővel, Pintér Györggyel. Egy márciusi személyes tárgyalás alkalmával Balogh személyesen is elismerte ezt, ám erről nincs bizonyító erejű felvételem, de többen is ott ültünk ezen a megbeszélésen. (A hvg.hu-nak azt állította Balogh, nem emlékszik ilyen beszélgetésre – a szerk.)

hvg.hu: Tehát ön csak azt a verziót hallotta, amin nem szerepel Balogh Csaba kiegészítése, ami szerint ő reméli, nem a fideszes képviselőt fogják kiválasztani a háromból?

R. S.: Természetesen. Mi ismeretlen forrásból kaptuk a hangfelvételt, és csak az eredetét ellenőriztük, a Momentum viszont ezek szerint felvette a beszélgetést. (Ezt Balogh el is ismerte az Azonnalinak – a szerk.).

hvg.hu: Miért döntött úgy, hogy egyből a nyilvánosságnak mutatja meg a felvételt? Nem lett volna egyszerűbb előbb a Momentummal megbeszélni?

R. S.: Amikor megkaptuk a hangfelvételt, úgy gondoltam, Gödön már annyira elmérgesedett a viszony, hogy meg kell mutatni az érem másik oldalát.

hvg.hu: Eddig az volt a narratíva, hogy ezek csak helyi ügyek, az országos együttműködéssel minden rendben, most viszont a DK és a Momentum legismertebb arcai üzengetnek egymásnak. Ez nem árt az összefogásnak?

R. S.: Szerintem ami most történik, az is azt mutatja, hogy nekünk együtt kell dolgozni, csak oda kell figyelnünk, mi történik a pártközpontokon kívül.

hvg.hu: De lehet úgy együtt dolgozni valakivel, hogy az egyik párt hírhamisítással vádolja a másikat?

R. S.: Amikor Balogh korrupcióval vádolta az alpolgármestereit, nem láttam, hogy kérték volna az állítások bizonyítását (Balogh korábban a hvg.hu-nak tagadta, hogy ilyet mondott volna – a szerk.). Szerintem ez nem hírhamisítás, én lényegi különbséget nem hallok.

hvg.hu: Egyébként akkora katasztrófa helyi szinten egy ellenzéki vezetésű városban egy fideszes alpolgármester?

R. S.: Szerintem az a katasztrófa, ha közösen nyer az ellenzék, a győzelemig minden oké, aztán amikor vezetni kell a várost, azt már inkább fideszesekkel képzeli el.

hvg.hu: Most, hogy ön által végleg országos szintre nőtt a gödi ügy, mit vár a Momentum vezetésétől?

R. S.: Először is ki kell vizsgálni a felvételeket.

hvg.hu: Nem lett volna érdemes azelőtt, hogy nyilvánosságra hozza?

R. S.: Lehet, hogy hiba történt, nem állítom, hogy nem. De ez a probléma mélyebb ennél.

hvg.hu: Tehát a DK álláspontja az, hogy nem is egy levágott félmondat a lényeg, hanem a fideszes alpolgármester?

R. S.: Igen.

hvg.hu: Gyurcsány Ferenc tudott erről a szivárogtatásról? Azért neki elég komoly múltja van hasonlóban Őszödről.

R. S.: Ezt a felvételt szerintem ő nem hallotta.

hvg.hu: Ezek szerint az ön döntése volt ez?

R. S.: Ez a párközpontból jött, de velem egyeztették, én küldtem ki.

hvg.hu: Ez a nem nyilvánosságnak szánt, de nyilvánosságra került beszéd rosszabb, mint a 2006-os?

R. S.: Itt a politikai helyzet egészen más, de én inkább amiatt vagyok szomorú, hogy ilyen hangfelvételek egyáltalán készülnek, és aztán kölcsönösen próbáljuk ezeket magyarázni.

hvg.hu: De ha probléma, hogy ilyen hangfelvételek születnek, akkor miért adott ennek teret azzal, hogy nyilvánosságra hozza őket?

R. S.: Nézze, én részt vettem ezeken a tárgyalásokon, ahol megállapodtunk valamiben, amihez nem tartotta magát polgármester úr. Lehet, hogy elhamarkodott volt a hangfelvétel nyilvánosságra hozatala, de a tartalmát lehetetlen félremagyarázni.

Hozzászólások