A járvány miatt megvágják a létszámot az ELTE kollégiumaiban

A járvány miatt megvágják a létszámot az ELTE kollégiumaiban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A fővárosi kollégiumok szobáiban négy helyett csak ketten szállhatnak meg, aki „kiesik”, annak alternatív szállást ajánlanak.

Négyről két fősre csökkentik az egyetem 11 fővárosi kollégiumában a lakószobák létszámát azért, hogy az előírt másfél méteres szociális távolságot a hallgatók biztonsággal be tudják tartani – jelentette be Scheuer Gyula, az Eötvös Loránd Tudományegyetem kancellárja csütörtökön. Azt is jelezte: az intézmény garantálja, hogy az épületeket gyakrabban fogják takarítani, valamint kézfertőtlenítőket helyeznek ki a bejáratoknál.

A kollégiumokban az új szabályoknak megfelelően nagyjából feleannyian tartózkodhatnak majd, mint a járványt megelőző időszakban. A „kieső” hallgatóknak az egyetem alternatív szálláslehetőséget – jellemzően belvárosi vagy jól megközelíthető helyszíneken található lakásokat – biztosít, amelyek bérleti ára a kancellár közleménye szerint 15-35 ezer forint lesz. Azért csak ennyi, mert az ELTE lakhatási hozzájárulást biztosít a hallgatók számára, akiknek azonban még így is többet kell majd fizetniük, mint ha kollégiumban laknának, ott ugyanis átlagosan 9-13 ezer forintot kell fizetni a férőhelyekért. Az egyetem szerint a lakásokkal kapcsolatban pozitívak a visszajelzések, a kollégiumi felvételi során a hallgatók kilencven százaléka jelezte, hogy élne a lehetőséggel.

Az ELTE 17 kollégiumot és szakkollégiumot működtet vagy bérel az országban, közülük 11 található a fővárosban. Az egyetem kollégiumi épületein kívül egy csaknem 200 ember elhelyezésére szolgáló apartmanházat vettek bérbe a magyar hallgatók számára, a nemzetközi hallgatók részére pedig egy 500 férőhelyes magánszállást biztosítanak, valamint további 900-1300 férőhelyet kötöttek le kedvezményes áron elérhető szálláshelyeken, így összesen körülbelül 1600-2000 hallgató elszállásolására alkalmas albérleti és magánkollégiumi lehetőség érhető majd el a diákok számára.

Koronavírus-tesztet nem lesz kötelező végeztetni a beköltözés előtt, ezt az egyetem önkéntessé teszi, indokolt esetben támogatni is hajlandó. Kérdeztük az ELTÉ-t korábban arról, hogy a maszkviselést kötelezővé teszik-e, de a kérdésünkre egyelőre nem kaptunk választ.

Az óvintézkedések miatti létszámkorlátozás az egyetem vidéki kollégiumait nem érinti.

Június végén szűnt meg az ELTE Kerekes utcai kollégiuma – az egyetem nem hosszabbította meg az épület bérleti szerződését, így négyszáz diák lakhatása szűnt meg. Ekkor firtattuk azt az eshetőséget is, hogy a járvány hatására létszámcsökkenés várható további kollégiumokban is. Írásunkra Scheuer Gyula is reagált, azt közölte: „a kollégiumi szobákban a hallgatók létszámának két főre történő korlátozásáról szóló javaslat elsősorban a koronavírussal kapcsolatos fertőzésveszély csökkentése érdekében született, és egyelőre fél évre, átmeneti jelleggel kerül bevezetésre”.

"Ha nem jutok be a kollégiumba, kihagyok egy évet"

Több száz vidéki diákot kényszeríthet pesti albérletbe az ELTE-kollégiumok átszervezése, a hvg.hu-nak több diák is arról beszélt, hogy attól fél, emiatt halasztania kell egy évet. A kollégiumi férőhelyek számának jelentős szűkülését hozó döntés az egyetem szerint nem férőhelyszám-csökkentés, hanem - az alternatív lakhatás segítését is beleértve - a szállásszolgáltatás átstrukturálása.

Hozzászólások