Aggódik az önkormányzat: kiemelt beruházás lett a Radetzky-laktanya átépítése

Aggódik az önkormányzat: kiemelt beruházás lett a Radetzky-laktanya átépítése

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Átnyúlt a kerületi lakosok feje felett a kormány a polgármester szerint.

A Magyar Közlönyből értesültem róla, hogy a kormány nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásnak nyilvánította a Radetzky-laktanya átépítését, elvonva ezzel a II. kerületi önkormányzat maradék jogosítványait az üggyel kapcsolatban

– közölte Őrsi Gergely II. kerületi polgármester szerdán, Facebook-oldalán. Őrsi szerint számtalan egyeztetést folytatott az önkormányzat, hogy a Radetzky-laktanya esetében vegyék figyelembe, hogy az épület nemzeti kulturális örökségünk egyik meghatározó helyszíne, melyet a legméltóbb módon óvni kell a megújulás során. A kormányzat viszont a helyi lakosok feje felett átnyúlva, egyoldalúan módosította a szabályozást – írta.

A földhivatali nyilvántartás szerint Radetzky-laktanya tulajdonosa a NER-közeli WS Buda Project Kft. – írta májusban az Átlátszó. Értesülésük szerint sürgősen bontani akarja a befektető a korábban műemlékként védett, 180 éves épületet. Úgy tudják, még a tér felőli, védett tömböt sem szeretnék megtartani, legfeljebb egy homlokzati falat.

A polgármester a védettség mellett a beruházással kapcsolatos eljárás átláthatóságát is szeretné elérni, valamint azt, hogy a környék lakosainak a lehető legkisebb kellemetlenséget okozza a projekt. Eszköze – mint írja – a nyilvánosság szelíd ereje.

Bonthatják a Radetzky-laktanyát, nemzetgazdasági szempontból is kiemelt lehet a beruházás

Megfosztotta az állam az egykori MDF-székházat a műemléki védettségtől, és egy megnyert perből is kilépett, így aztán egy semleges cég után NER-közeli ingatlanfejlesztőkhöz került a milliárdokat érő Bem téri ingatlan. Itt azonban nincs vége a történetnek: ezen az üzleten ugyanis Budapest világörökségi besorolása is bukhat.

Hozzászólások