szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Este Iványi Gábor és L. Ritók Nóra is felszólal, Bródy János zenélni fog.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Péntek délutánra a Független Zeneakadémisták közössége szervez közös éneklést és zenélést a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Vas utcai épülete elé. A 15 óra 30 perckor kezdődő esemény célja, hogy a résztvevők kifejezzék szolidaritásukat az intézmény hallgatóival és oktatóival.

Két órával később az Oltalom Karitatív Egyesület demonstrációja kezdődik ugyanitt, ahová azokat várják, akik hisznek a szabad oktatásban és a szabad kultúrában.

A szervezet azután hirdette meg az eseményt, hogy a kormány az iskolakezdés előtt több, hátrányos helyzetű és rászoruló gyerekekkel foglalkozó oktatási intézmény költségvetését a felére csökkentette. Emiatt a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) iskolái, valamint az Igazgyöngy Alapítvány tanodái és a Dr. Ámbédkar Iskola fennmaradása is kérdésessé vált.

Az egyesület az oldalán az eseményhez azt írta: „Ez az a pillanat, amikor nem hallgathatunk tovább, és az utcán kell megmutatnunk, hiszünk a szabad oktatásban és a szabad kultúrában! Az SzFE tüntető diákjai szolidaritásukról biztosítottak minket, álljunk ki értük Mi is!”

A demonstráción fellép Bródy János, felszólal

  • Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke,
  • Fullajtár Andrea színművész, egyetemi oktató,
  • Molnár Áron noÁr színész, rapper,
  • Szalay Krisztina színművész, író,
  • Szirtes Ágnes színművész,
  • Bíró Krisztina színművész, az SZFE oktatója,
  • L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője,
  • Orsós János pedagógus, a Dr. Ámbédkar Iskola alapítója is.

Vasárnapra az SZFE hallgatói önkormányzata hirdetett tüntetést: élőláncot terveznek alkotni az egyetem és a Parlament közé.

Máté Gábor is távozik a Színművészetiről

"Álmatlan éjszakák, dühök és kétségbeesések, óránként megváltoztatott álláspontom ellenére és következtében" - írta a rendező, színművész.

Az SZFE tulajdonjoga nemrég került a Színház- és Filmművészetért Alapítványhoz, amelynek kuratóriumát Vidnyánszky Attila vezeti. A testületbe senki nem került be azok közül, akiket az egyetem javasolt, a múlt héten pedig kiderült, hogy az új tulajdonos egyetem szenátusának minden fontos jogkörét elvette. Erre reagálva hétfőn lemondott az SZFE teljes vezetése, a hallgatók később pedig blokád alá helyezték az intézmény egyik épületét.

Hátrányos helyzetűekkel foglalkozó iskolákat akar államosítani a kormány

Miközben az Orbán-kormány évek óta számolatlanul önti a pénzt a hozzá lojális egyházi és karitatív szervezetek számlájára, az állami támogatás megvonásával most megpróbálja megfojtani az olyan felekezeti és alapítványi iskolákat, ahol a fenntartók nem a kormány hívei.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szombattól a kettes villamos sem ugyanaz már, mint volt

Szombattól a kettes villamos sem ugyanaz már, mint volt

A vírus állította meg a győri kézilabdásokat

A vírus állította meg a győri kézilabdásokat

Karácsony: A modern, demokratikus politika csakis feminista lehet

Karácsony: A modern, demokratikus politika csakis feminista lehet