Újabb bukott fideszes polgármesterjelölt kapott kormányzati állást

Újabb bukott fideszes polgármesterjelölt kapott kormányzati állást

Utolsó frissítés:

Domány András Szerző:

Tetszett a cikk?

Csütörtöktől Alakszai Zoltán volt miskolci jegyző vezeti a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányhivatalt.

A tisztséget 2011 óta Demeter Ervin egykori MDF-, majd Fidesz- képviselő, 2000 és 2002 között az első Orbán-kormány titkosszolgálati minisztere töltötte be, aki emellett üzleti tevékenységet is folytat. 

Mivel a 66. évében jár, lehet, hogy a közszolgálatból nyugdíjba megy. Alakszai Zoltán 2016-tól Miskolc jegyzője volt. Ez elvben pártatlanságot követelő köztisztviselői állás, de amikor éppen azt a helyi választókerületet szüntette meg, amelyben mindig baloldali jelölt szokott győzni, döntését a bíróság megsemmisítette. A jegyző ezután elindult a Fidesz polgármesterjelöltjeként, de nem járt sikerrel.

Legyőzőjével aligha tudott volna jól együttműködni, de mivel képviselői mandátumot viszont szerzett, a jegyzői állásról amúgy is le kellett mondania. Most a városi közgyűlést kell otthagynia, mert a kormányzati igazgatásról szóló törvény szerint a megyei hivatalt vezető kormánymegbízott nem lehet sem országgyűlési, sem önkormányzati képviselő.

A kormány a 2019 őszi önkormányzati választásokon leváltott politikusai közül soknak juttatott kormányzati állást.  Budapesten például a Józsefváros volt fideszes polgármestere, Sára Botond került a hivatal élére.

A kormányhivatal-vezető a törvény szerint politikai kinevezett, nem köztisztviselő, de a gyakorlatban még sokszor fel fog vetődni, ahogy már eddig is, hogy akit a választáson legyőztek, de hivatalnokként legyőzője fölé kerül az állami hierarchiában, az aligha fog objektíven dönteni a vitás kérdésekben.

Hozzászólások