szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Annak érdekében, hogy a közoktatásban és az egészségügyben dolgozókat is ingyen szűrjék, a kormányhoz fordul Karácsony Gergely.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Amellett, hogy szigorodnak a maszkviselés szabályai Budapesten, a Fővárosi Közgyűlés számos más ügyben is határozott hétfői rendkívüli ülésén.

Döntöttek arról: kezdeményezik a kormánynál, hogy tegye lehetővé a társasházi közgyűlések írásbeli döntéshozatallal való megtartását, függetlenül attól, hogy ezt a szervezeti és működési szabályzat megengedi-e.

Bekeményít a főváros: 15 ezerre büntethetik, aki nem visel maszkot zárt helyen

Szigorodnak a koronavírus-járvány második hulláma miatt a maszkviselési szabályok Budapesten.

A képviselők 17 igen szavazattal, 7 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett felkérték felkérte Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy

gondoskodjon a fővárosi fenntartású idősotthonokban dolgozók rendszeres ingyenes koronavírus-szűréséről,

és forduljon a kormányhoz annak érdekében, hogy hasonló intézkedést vezessenek be a közoktatásban és az egészségügyben dolgozók számára.

Azonnali fertőtlenítést rendeltek el a Kamaraerdei Úti Idősek Otthonában

A kormányhivatal népegészségügyi osztályának munkatársai is folyamatosan jelen vannak az otthon mindkét érintett telephelyén.

A testület felkérte a főpolgármestert arra is, hogy kezdeményezze a kormánynál olyan szűrőpontok felállítását, ahol az arra igényt tartó lakosok ingyenes koronavírus-szűrése megtörténhet.

A javaslat elfogadása előtti vitában Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere arra szólította fel a városvezetést, hogy először a saját háza táján hozza meg a járvány elleni védekezéshez szükséges döntéseket, és csak azt követően tegyen ajánlásokat. Hangsúlyozta továbbá, hogy a jelenlegi helyzetben a koronavírustesztek hatósági árassá tételét tartja a legnagyobb segítségnek, amit a kormány hamarosan meg is tesz.

Az MTI szerint az ülésen a Fővárosi Közgyűlés elfogadta, ám módosító javaslatokkal lényegében teljesen átírta a Fidesz-KDNP fővárosi frakciója által benyújtott előterjesztést, amely azt szorgalmazta, hogy a városvezetés különítsen el 50 milliárd forintot a Budapesten az idegenforgalomból és a turizmusból élők támogatására. A Fidesz-KDNP képviselői sem a módosító javaslatoknál, sem az előterjesztés végleges elfogadásánál nem szavaztak. Az indítvány megszavazása előtti vitában Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője úgy fogalmazott, a városvezetés a saját politikai céljait tükröző röpirattá változtatta az előterjesztést.

Karácsony Gergely zárszavában azt mondta, biztosan tudja, az előterjesztést benyújtó kormánypárti képviselők is tisztában vannak azzal, hogy Budapestnek nem áll rendelkezésére az előterjesztésben szereplő pénz. „Ez egy politikai blöff” – jelentette ki a főpolgármester, majd megjegyezte, a gazdaságélénkítés egyébként is állami és nem önkormányzati feladat.

Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten többször is beszélt arról, hogy Budapestnek még Tarlós István vezetése idejéből 100 milliárd forintos megtakarítása van, amelyből 50-60 milliárdot a fővárosi turizmus és vendéglátóipar megsegítésére kellene költeni. A főpolgármester többször jelezte: szó sincs erről. Közösségi oldalán vasárnap azt írta: nemhogy 100 milliárdja nincs, de 150 milliárdos mínuszban van Budapest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Biden: Trump életeket menthetett volna meg

Biden: Trump életeket menthetett volna meg

Radar360: Maszk nélküli utas ütött kalauzt, rendelet alapján helikopterezett Szijjártó

Radar360: Maszk nélküli utas ütött kalauzt, rendelet alapján helikopterezett Szijjártó

Felsorolni is nehéz, annyi feladatot kapott Novák Katalin

Felsorolni is nehéz, annyi feladatot kapott Novák Katalin