szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kedden késő este tett közzé határozatot a kormány arról, hogy akármi is lesz a városligeti építési szabályzatban, az nem lesz érvényes az oda tervezett épületekre. Karácsony Gergely szerda délelőtt jelezte, nem engednek a liget zöldjéből.

A kormány tehát újranyitja a Városliget-csatát, megpróbálja felülírni a budapesti választói akaratot és a miniszterelnök adott szavát. Mi viszont tartjuk magunkat a programunkhoz, elveinkhez, ha úgy kell, hát megküzdünk értük

– írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester kedd reggel. Arra reagált, hogy előző nap kormányrendelet jelent meg, amelyben lényegében kimondták: akármit dönt a főváros, beépíthető a Városliget.

A főpolgármester emlékeztetett rá, hogy a keddi rendelet ellentétes azzal, amit Orbán Viktor mondott a tavalyi önkormányzati választás után: „Magyarország kormánya nem kíván olyan fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, amit a főváros felelős vezetői nem akarnak”. Majd azt írja,

Az éjjel megjelent kormányrendelet szerint a miniszterelnök kimondott szava semmis.

Az nem derül ki a posztból, hogy milyen lépésekre készül a főváros.

A városligeti huzavonában az említett miniszterelnöki nyilatkozat óta előbb a főváros rendelt el változtatási tilalmat a parkban, ezt azonban a kormány egy salátatörvényben a tavaszi járványügyi veszélyhelyzet idején semmisnek nyilvánította. Budapest vezetése erre elkezdte előkészíteni a ligetre vonatkozó kerületi építési szabályzat (KÉSZ) módosítását, amiről mai, szerdai ülésén tárgyal a Fővárosi Közgyűlés. Ezek után jelent meg a mostani kormányrendelet.

A városligeti építkezések aktuális állásáról itt írtunk korábban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Túl sok energiát termelt otthon? Így kereskedhet vele

Túl sok energiát termelt otthon? Így kereskedhet vele

Orbánék pálfordulása is kellett ahhoz, hogy idáig fajult a viszony Ukrajnával

Orbánék pálfordulása is kellett ahhoz, hogy idáig fajult a viszony Ukrajnával

Magyar ügyvezető igazgatója lesz az IMF-nek

Magyar ügyvezető igazgatója lesz az IMF-nek