szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„Október 23-án autós blokáddal tüntetünk az igazságért” – így hirdette meg a Facebookon a nemzeti ünnepre tervezett demonstrációt Szél Bernadett és Hadházy Ákos, de a jelenlévők egy része, a rendőrség közbelépése miatt, végül gyalogosan demonstrált. Hadházy szerint a hatalom piszkos csizmájával mindenkire rárúgja az ajtót, Szél Bernadett pedig azt mondta: a közmédia minden, csak nem szabad.

1 2
Sorrend megfordítása

A rendőrség megmagyaráz

Órákkal a tüntetés vége után a rendőrség közleményt jelentetett meg. Ebben azt írják, a rendőrség minden esetben biztosítja a véleménynyilvánításhoz fűződő alapjogot, és a tudomásul vett gyűlés helyszínére minden oda érkezőt az előzetes egyeztetésnek megfelelően beenged. Szerintük a Kunigunda utcában az történt, hogy a gyűlés helyszínére érkezőket – amikor az adott érkezési útvonal már megtelt, és ott a parkolás nem volt lehetséges – a helyszínen lévő rendőrök átirányították egy a szervező által megjelölt másik útvonalra.

 

A Műegyetem előtt gyűlik az újabb tömeg

Ez már nem Hadházyék demonstrációja, hanem a színművészetisek sétája. A résztvevők az Urániáig mennek. A látottak alapján egyelőre nagyon békés minden, a demonstrálók mindegyikén maszkot látni.

Kíváncsiságból ránéztünk az M1 élő műsorára, mi a helyzet ott: épp az olaszországi helyzetet vesézték ki, hogy a vírus miatt szigorítani kellett.

Bede Zsolt provokál

A Vadhajtások nevű portál főszerkesztője Hadházy Ákost akarta provokálni, de a tüntetők csendre intették.

Hangos dudálás, sípolás zajlik

A tüntetés pedig véget ért, a demonstrálók csatlakoznak a színművészetisek sétájához.

©

Szél Bernadett: A köztévé és a közrádió minden, csak nem szabad

A független politikus az MTVA székházáról azt mondta, az a szabadságtól való teljes megfosztottságot képviseli ma Magyarországon. Szél szerint az épületben korábban ő is vendég lehetett, de ma már az sem. “Ez az intézmény reggeltől estig a kormánypropagandát sugározza”.

A köztévé és a közrádió minden, csak nem szabad, mondta a független országgyűlési képviselő.

Szél Bernadett szerint abban az országban, ahol a közmédia nem szabad, ott nincs sajtószabadság, ezekben az országokban pedig a gondolat sem szabad. “A szabad gondolat, a szabad vélemény, az elnyomó hatalomra leselkedő legnagyobb veszély”, mondta a képviselő, aki szerint ezért támadja a kormány az egyetemek autonómiáját, “a tanulás és tanítás szabadságát”.

"És ott, ahol nincsenek szabad gondolatok, lehetnek szabad választások?” - tette fel a kérdést Szél Bernadett, melyre a tömeg hangos nemmel válaszolt.

Szél szerint a közmédia feladata lenne, hogy segítse a dolgukat, hogy az intézmény minden érvet megjelenítsen. "Éppen az lenne az ő szerepük, aminek most pontosan az ellenkezőjét képviselik". Ehelyett százmilliárdokból szítják a gyűlöletet, nap mint nap, reggeltől estig.

A képviselő beszédében kitért rá, hogy a propaganda elleni küzdelem nem itt és most kezdődött, és nem is itt és most fog véget érni. Felidézte a két évvel korábbi székházfoglaló akciójukat, amikor az ellenzéki pártokkal közösen léptek fel a” pártpropagandát közvetítő” közmédia ellen.

Hadházy: A hatalom piszkos csizmája berúgta a Színművészeti ajtaját

Hadházy Ákos MTVA előtti beszédét azzal kezdte, hogy a demonstrációval három helyre üzennek, az egyik pedig a közmédia, amelyet a kormány bábjaként írt le a független képviselő.

Hadházy szerint a kormány igazából nem kormányoz, hanem kampányol, e folyamathoz pedig a közmédiát is felhasználja. Szerinte nem véletlenül történt, hogy a kormányváltás után a hatalom egyből a közmédiát szállt meg, mert "ameddig a hazug propaganda létezik, addig a piszkos, hazug hatalom is létezik".

A képviselő kitért rá, hogy az MTVA brutális pénzekből gazdálkodik, a mintegy kétezer alkalmazottat figyelembe véve pedig könnyen kiszámolható, mekkora összegek mennek el a fizetésekre. De "ha most százezren lennénk itt, nem kellene többet jönnünk, megoldottuk volna a problémát", mondta Hadházy.

A politikus a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) ügyére kitérve azt mondta: a hatalom piszkos csizmája erre az intézményre is rárúgta az ajtót, ugyanakkor az SZFE diákjai és tanárai nem engedtek a zsarolásnak, a megvesztegetésnek.

A képviselő beszéde végén az '56-os hősök mondatával búcsúzott, hogy addig fogják csinálni, addig küzdenek, amíg bele nem pusztulnak.

Felsorakoztak a rendőrautók

Hadházy Ákos mutatta meg egy képen:

Hadházy és a rendőrök

A hvg.hu fotósa szintén a helyszínen tartózkodik, ilyesmiket látni most:

©
©

Szél Bernadettet nem engedték be az autójával

Pedig a tüntetés lényege pont ez lenne, a demonstrálók ugyanis blokádot terveztek. Szél szerint őt egy másik utcába irányították a rendőrök, hogy ott parkoljon le, és mások is így jártak.

A tömeg közben még nagyobb lett

Úgy kb. 300-an lehetnek az MTVA előtt, mondja a helyszínen lévő kollégánk.

1 2

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem minden boltban lesz az időseknek fenntartott idősáv

Nem minden boltban lesz az időseknek fenntartott idősáv

Indul az alku az európai minimálbérről, kérdés, hogy nálunk ez mekkora emelést hozhat

Indul az alku az európai minimálbérről, kérdés, hogy nálunk ez mekkora emelést hozhat

Lantos Gabriella Kossuth-díjat adna Majkának

Lantos Gabriella Kossuth-díjat adna Majkának