Vége Mirkóczki közgyűlési többségének Egerben, a kilépők a Fideszéhez hasonló rendszert emlegetnek

Vége Mirkóczki közgyűlési többségének Egerben, a kilépők a Fideszéhez hasonló rendszert emlegetnek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egykori jobbikos politikus ellenzéki összefogással győzött Egerben, az LMP-s és a momentumos képviselői eddig bírták vele a közös munkát. Mirkóczkit meglepte a döntés.

Kilépett két képviselő az egri közgyűlés többségét adó Egységben a városért-frakcióból, mivel nem találták a volt jobbikos polgármesterrel, Mirkóczki Ádámmal. A Magyar Hang azt írta, az LMP-s Komlósi Csaba és a momentumos Keresztes Zoltán Mirkóczki  “vezetési stílusa és az ennek következtében hozott döntései miatt fordítottak hátat a frakciónak.”

Ez azt jelenti, hogy a polgármesternek már nincs meg a közgyűlési többsége, a frakciónak ugyanis vele együtt nyolc szavazata van.

A két kilépő azt mondta, a frakcióban régóta viták vannak. Komlósi elmondása szerint az új polgármesternek teljesen más elképzelései vannak a városról, mint nekik, és ez gyorsan kiderült: szerinte Mirkóczki nem akar elfogadni semmilyen belső kontrollt, az övéitől eltérő szempontokra, többször egyeztetés nélkül hozott döntéseket, a rendkívüli jogrend utolsó napján módosította a szervezeti és működési szabályzatot is.

“A polgármester éppen olyan vezérközpontú rendszert épít ki, mint amilyet a Fidesz tart fent országosan”

- mondta Komlósi Csaba.

Hasonló okokat sorolt fel a momentumos Keresztes is, kiemelve, hogy a polgármester utasítására megszüntették az előző, fideszes városvezetés gyanús ügyeit vizsgáló bizottságot is.

Mirkóczki Ádám a hvg.hu-nak azt mondta, nem számított a kilépésekre, mindenkit váratalnul ért, minden párt és a frakció összes képviselője értetlenül áll a lépés előtt. Mirkóczki saját bevallása szerint nagyon kíváncsi, egyeztetve volt-e Keresztes Zoltán lépése a Momentum országos vezetésével, az LMP-s Komlósi Zoltánnal kapcsolatban pedig abban sem volt biztos, hogy tagja-e még a pártnak a politikus.

A képviselők felsorolt problémáival kapcsolatban a polgármester azt mondta, ezeknek egy része jogos is lehetett, de szerinte ezeket a konfliktusokat nyáron már megoldották épp a kilépett Komlósi által szövegezett frakciószabályzattal. “Minden többségi döntés a frakció által előzetesen elfogadott akarata szerint ment, ennek ellenére épp a két kilépett képviselő szavazott ki többször is. Teljesen indokolatlan lépés volt ez.”

Mirkóczki szerint pont, hogy nem sokasodtak meg mostanában a frakción belüli viták:

Minden képviselő alá tudja támasztani, hogy én kizárólag azt képviselem, amit a frakció gyűlésen elfogadott. Amit előadtak a sajtótájékoztatón, annak pontosan az ellenkezője igaz augusztus óta.”

A politikus reagált arra a konkrét panaszra is, ami szerint megszüntette az előző fideszes városvezetés gyanús ügyei vizsgáló bizottságot is. “Ebben sokan nem akartak szerepet vállalni, a járványügyi helyzet után az a döntés született, hogy ezeket nem bizottsági szinten, hanem külön a céget átvilágításával vizsgáljuk ki. De ez egy fél évvel ezelőtti történet, és soha nem tette szóvá senki, és nem is támogatták ezt.”

Mirkóczki Ádám állítása szerint továbbra is együttműködésre fog törekedni, hiszen továbbra is övék a legnagyobb frakció.

Hozzászólások