szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Úgy vélik, a szülőknek inkább kérniük kellene az óvódavezetőtől és az igazgatóktól, hogy igazolják a gyerekek hiányzását.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Felhívást intézett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a szülőkhöz, amelyben azt kérik tőlük, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeiket.

Mint írják, sok levelet kapnak a szülőktől, hogy féltik a gyermekeiket, mert nem megfelelő a távolságtartás, illetve nem mindenhol biztosítható a tanulócsoportok elkülönítése, továbbá az esetek túlnyomó többségében nincs, vagy csak megkésve végeznek tesztelést.

Hozzáteszik, ez nem azt jelenti, hogy pánikra, inkább megoldásokra van szükség, amely a kormány és az oktatásirányítás felelőssége, ám jelenleg szerintük lépéskényszerben vannak a szülők.

A felhívásban azt írják, természetesen nem minden család tudja megoldani, hogy ne küldje óvodába, iskolába a gyermekét, főleg, ahol csak az egyetlen kenyérkereső tudna otthon maradni a gyermekkel, azonban úgy vélik, most az a legjobb megoldás, hogy aki teheti, az ne küldje a gyerekeket iskolába, óvodába. Hozzáteszik, a házirendek és a helyi járványügyi protokollok alapján az óvodavezető és az igazgató rendelkezhet a gyermekek, tanulók mulasztásának igazolásáról, ezért a szülőknek azt javasolják, kérjék meg őket arra, hogy igazolják a hiányzást.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth Rádióban beszélt arról, hogy már csak 700 magyar településen nincs jelen a járvány, 98 óvodát zártak be, 7 iskolában szünet van (a digitális oktatást sem tudták megszervezni), 23 iskolában távoktatás van, 78 iskolában pedig vegyes oktatás zajlik. "Megpróbáljuk nem bezárni az iskolákat, ameddig csak lehet. 7 hét van hátra a szünetig, addig kellene kibírni" - mondta. Orbán szerint a középiskolások akkor sem maradnának otthon, ha átállnának digitális oktatásra, ezért a kérdés az, mi a nagyobb kockázat: ha kontroll alatt vannak bent az iskolában, vagy ha nem mennek be, aztán lesz, ami lesz.

"Na, ez az asztal is kiesett" - terjed a vírus a tanárok között, de a védelmük nem garantált

Bár a minisztérium szerint az iskolák esetében sikerült elkerülni, hogy fertőzési gócpontokká váljanak, ez nem tűnik elegendőnek ahhoz, hogy csökkentsék a tanárok veszélyeztetettségét. Miközben több koronavírusban elhunyt pedagógusról érkezett hír, a kormány nem mutat hajlandóságot, hogy nagyobb önállóságot adjon az iskoláknak arra, hogy szünettel, távoktatással vagy más tanrendet érintő módszerrel óvják meg saját pedagógusaikat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiszivárgott képek: ilyen lesz a nagy átalakítás után a Windows 10

Kiszivárgott képek: ilyen lesz a nagy átalakítás után a Windows 10

Nagy bajban van a szabadidősport-szektor, van, aki már a bérleti díjat sem tudja fizetni

Nagy bajban van a szabadidősport-szektor, van, aki már a bérleti díjat sem tudja fizetni

A lengyeleknél már a 14. havi nyugdíjról szavaznak

A lengyeleknél már a 14. havi nyugdíjról szavaznak