NNK: az influenza elleni oltás több, mint 70 százalékát már beadták

NNK: az influenza elleni oltás több, mint 70 százalékát már beadták

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A közlemény szerint már tizenhárom megyében elégséges a készlet.

Az idei influenza szezonban eddig a felnőttek részére biztosított oltóanyag 74 százalékát, míg a 3 év alatti gyermekek rendelkezésére álló négykomponensű vakcina 20 százalékát adták be - áll a Nemzeti Népegészségügyi Központ MTI-nek adott tájékoztatásában.

A közlemény szerint az NNK hetente kér tájékoztatást az influenza elleni oltóanyag fogyásáról annak érdekében, hogy folyamatos legyen az ellátás. Így lehetővé válik a megyék közötti, helyi igényeknek megfelelő átcsoportosítás is.

A jelenlegi adatok alapján 13 megyében a rendelkezésre álló készletek elégségesek, ők már nem kértek további oltóanyagot. Azokba a megyékbe, ahol további igény jelentkezett, napokon belül újabb adag vakcinát szállítanak ki.

Felhívták a szülők figyelmét, hogy a 3 éven aluli gyermekek részére november 30-ig jelezzék a négykomponensű oltóanyag iránti igényüket háziorvosuknál. Amennyiben a gyermekek igény szerinti beoltása megtörtént, a maradék négykomponensű vakcinákat idősebbek kapják meg életkortól függetlenül.

A központ kiemelte, influenza elleni védőoltások elsődleges célja az egyéni védelem, a súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedések, és az influenza okozta halálesetek megelőzése. Ezért különösen ajánlott az oltás azok részére, akiknél az influenzafertőzés vagy az ahhoz társuló szövődmények nagy kockázatot jelentenek.

Bár a számok jól hangzanak, és a kormányzati hirdetések is rendre érkeznek szembe arról, hogy a koronavírus-járvány idején különösen hasznos ez az oltás, a napokkal ezelőtt még a háziorvosok is oltóanyaghiányra panaszkodtak: szerintük sokszor annyira nem állt rendelkezésre elég, hogy komoly harc folyt értük.

Hozzászólások