szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kubatov Gábor pártigazgatónak jelentette be a nemrég lemondott EP-képviselő a pártból való távozását, Orbán Viktor is megszólalt az ügyről.

Kilépett a Fideszből Szájer József, a volt EP-képviselő a lemondását Kubatov Gábornak, a Fidesz pártigazgatójának jelentette be levélben – írja a Magyar Nemzet.

A kormányközeli napilapnak nyilatkozott a Szájer-ügyről Orbán Viktor miniszterelnök, azt mondta, amit Szájer József tett, az a politikai közösségük értékrendjébe nem fér bele.

Harmincéves munkáját nem fogjuk elfelejteni és megtagadni, de cselekedete nem elfogadható, és nem védhető. A történtek után az egyetlen helyes döntést hozta, amikor bocsánatkérés mellett európai parlamenti mandátumáról lemondott, és a Fideszből kilépett. Döntését tudomásul vettük.

Szájer József, a Fidesz vasárnap lemondott európai parlamenti képviselőjéről kedden derült ki, hogy egy, a belga kijárási korlátozásokat sértő eseményen (a lemondott EP-képviselő házibulinak nevezte az eseményt, a belga sajtó szexpartiról írt) vett részt, amelynek a rendőrség vetett véget. Miután megérkeztek a rendőrök, a politikus az ereszcsatornán próbált előlük elmenekülni, sikertelenül. Miután elkapták, a táskájában kábítószert találtak, amiről azt állította, hogy nem tudja, hogy került oda, és nem fogyasztott belőle. Szájer ellen kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt eljárást indítottak.

A lemondott képviselő a Fidesz alapító tagja, 1988 óta tagja a pártnak. Szájer teljes politikai pályafutását feltette az európai ügyek képviseletére. 1990-től az uniós integráción dolgozott, majd 2004-ben átnyergelt brüsszeli pályára. A 2019-es választások előtt a párt brüsszeli képviselőcsoportjának vezetője volt Orbán Viktor egyik legrégebbi harcostársa, az ő nevéhez köthető az alaptörvény megírása is.

Már a botrányos házibuli előtt romokban volt a Fidesz-alapító Szájer József brüsszeli karrierje

Szájer József lökhárító volt a Fidesz és az Európai Néppárt közt - ezért a hétvégén ismertté vált lemondásának okát először a politikában keresték a brüsszeli döntéshozók. Logikusnak tűnt, hogy Orbán Viktor harcai felemésztették a kormánypárt első számú európai politikusát. Szájer is engedte, hogy ez legyen a látszat.

A botrány bejárta a világsajtót, a The New York Times, a Washington Post, az AP, az NBC, a Business Insider, a Financial Times, a Times, a Guardian, az Independent, a BBC, a Le Monde, a Libération, a Politico, a Spiegel, a Die Presse, a Der Standard, a Kurier, a Neue Kronen Zeitung egytől egyig kitért szerda reggelre a Fidesz lemondott EP-képviselőjének brüsszeli lebukására.

A világlapok címoldalain Szájer József botránya

A fideszes magyar EP-képviselő lebukása minden nagyobb nemzetközi lapban vezető hír.

Orbán Viktor egészen eddig nem szólalt meg az ügyről, a szerda reggeli kormányülés helyszínét, a Karmelita kolostort kordonokkal zárták el az újságírók elől. A kormány néhány képviselőjét sikerült megszólaltatniuk a sajtó munkatársainak, de rendkívül szűkszavúan választoltak. Varga Judit igazságügyi miniszter ugyanazt mondta el, amit korábban a Fidesz a közleményében is említett, miszerint Szájer meghozta az egyetlen helyes döntést a lemondással.

Szijjártó Péter külügyminiszter azt állította, semmivel nem tud többet a Szájer József fideszes EP-képviselő körüli botrányról, mint amit az újságokban olvasni lehet. „Amit tudok önnek mondani az, hogy a képviselő úr a hosszú, több évtizedes munkáját követően bejelentette a lemondását, bocsánatot kért a politikai közösségtől, a választóktól és a családjától, mi nem tudunk mást tenni, mint ezt tudomásul venni. Hogy mi hogyan történt pontosan, az lehet, hogy egyszer ki fog derülni.”

A Kossuth rádióban Hidvéghi Balázs, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselője azt mondta, "Szájer Józsefet több mint harminc éve ismerem, nagy megdöbbenéssel és szomorúsággal hallottam ezt a tegnapi hírt. Én őt nagyra becsülöm, és tisztelem a politikai tevékenységét, ugyanakkor esendőek vagyunk mindannyian, emberek vagyunk, ő is esendő.”

Szájer botrányával kapcsolatban az ellenzék jóval keményebb hangot ütött meg. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke szerint a fideszes politikus szex- és drogbotránya a kormánypárt teljes erkölcsi csődje. Gyurcsány Ferenc szerint Szájer József szexpartis botránya után a Fidesznek még kevesebb joga van „keresztény értékekről papolni”, illetve az emberek magánéletébe belemászni.

Donald Tusk, Európai Néppárt elnöke az ügyre reagálva azt írta a Twitteren, hogy "Mit kellene még tennie a Fidesznek ahhoz, hogy mindannyian észrevegyétek, hogy egyszerűen nem illenek a mi családunkhoz?"

Szájer lebukása felgyorsíthatja a Fidesz kilépését a Néppártból

Amikor Szájer József vasárnap bejelentette lemondását, az Európai Néppárt EP-frakcióján belül óriási meglepetést okozott a döntés, és ez így is maradt egészen addig, amíg ki nem derült az igazság. Függetlenül attól, hogyan távozott a képviselőcsoportból Szájer, ez a fejlemény kihathat a Fidesz helyzetére a legnagyobb európai pártcsaládban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EUrologus Gazdaság

Szájer lebukása felgyorsíthatja a Fidesz kilépését a Néppártból

Amikor Szájer József vasárnap bejelentette lemondását, az Európai Néppárt EP-frakcióján belül óriási meglepetést okozott a döntés, és ez így is maradt egészen addig, amíg ki nem derült az igazság. Függetlenül attól, hogyan távozott a képviselőcsoportból Szájer, ez a fejlemény kihathat a Fidesz helyzetére a legnagyobb európai pártcsaládban.

Újabb fertőzések, veszélybe került a Zöld-foki Köztársaság további szereplése a kézivébén

Újabb fertőzések, veszélybe került a Zöld-foki Köztársaság további szereplése a kézivébén

Nulla kredittel zárhatják le az SZFE-hallgatók őszi félévét

Nulla kredittel zárhatják le az SZFE-hallgatók őszi félévét

A világon elsőként végeztek kettős váll- és karátültetést Franciaországban

A világon elsőként végeztek kettős váll- és karátültetést Franciaországban