szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az ellenzéki képviselők egyetértettek abban, hogy az Európai Unió helyreállítási alapjára a magyar embereknek is nagy szükségük van. Jakab Péter szerint Orbán már arra készül, hogy Magyarországot kivezesse az EU-ból.

Orbán Viktor a brüsszeli vétójával minden egyes magyar családot egymillió forinttól fosztana meg – közölte Szabó Tímea az ellenzék közös sajtótájékoztatóján hétfőn. A Párbeszéd társelnöke hozzátette, hogy a kormány emellett olyan devizahitelt vesz fel, amivel minden magyar embert 400 ezer forinttal adósít el.

Orbán Viktor elárulja a magyar embereket, azt a hazát, amit ő képvisel. Szégyellje magát az a kormány, amely összevissza hazudozik Brüsszelben, és itthon is. Nem fogjuk hagyni, hogy a magyar embereket tönkretegyék"

 – mondta Szabó Tímea.

A Párbeszéd politikusa közölte, hogy azért fogják leváltani a kormányt 2022-ben, hogy a magyar emberek ne adósódjanak el.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke szerint a miniszterelnök az elmúlt 10 évben túl sok uniós pénzt lopott, túl sokszor támadta hazugságokkal Brüsszelt.

"Most, amikor érzi a saját kormányának a gyengülését, akkor menekülni próbál a felelősségre vonás, az elszámoltatás és az Európai Ügyészség elől, és közben minden utat felperzsel maga mögött, ami Nyugat-Európába vezet" – mondta a Jobbik elnöke, aki szerint ezek az okok állnak magyar kormány vétója mögött.

Jakab szerint az uniós mentőcsomagra szüksége van az országnak, hogy megmentsék a magyar munkahelyeket, vagy rendezzék az egészségügy helyzetét.

A jobbikos politikus szerint az irány teljesen világos, Orbán Viktor elkezdte Magyarországot felkészíteni arra, hogy kilépjen az unióból, "a miniszterelnök keleti rezsimet épít", miközben anyagilag is és erkölcsileg is lezüllesztette az országot.

Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke azzal folytatta, hogy a magyaroknak folyamatosan szégyenkezniük kell Európában, az MSZP társelnöke utalt Deutsch Tamás gestapózós kijelentésére, Demeter Szilárd "gázkamrás" gondolataira, illetve Szájer József botrányára is.

Szerinte Orbán Viktor vétója csak a miniszterelnök és baráti körének anyagi biztonságáról és az európai uniós pénzek ellopásáról szól.

2022-ben ettől a szégyentől megszabadítjuk az országot"

 – mondta Tóth Bertalan, aki hozzátette, hogy azért állít az ellenzék közös jelöltetket és azért dolgoz ki közös programot, hogy egy új, jogállamiságában és becsületében helyreállított Magyarországot építsen.

"Orbán Viktor és kormánya gyakorlatilag foglyul ejtette az Európai Unió költségvetését és blokkolja a helyrellítási alap elindítását, amire sok országnak, így Magyarországnak is szüksége van" -– mondta Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke.

A párt azt várja Orbán Viktortól, hogy még most, az Európai Tanács ülése előtt vonja vissza a vétót.

Varju László, a DK országgyűlési képviselője szintén hangsúlyozta, hogy pártja vétó helyett európai válságkezelést követel.

"Orbán Viktor álljon el a vétótól, és ne tartsa maga elé túszként Magyarországot. Orbán ahhoz gyenge, hogy Európának ártson a vétóval, Magyarországnak azonban komoly károkat okoz" – mondta Varjú László, aki szerint a zsarolás csak a tehetetlen és gyenge zsarnokok eszköze, Orbán Viktor pedig ezzel él.

A DK politikusa szerint hagyni kellene, hogy az európai emberek segítsenek a magyarokon, álláspontja szerint erre Orbán Viktor nem volt képes az elmúlt időszakban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG360 hvg360

Bloomberg: A magyar–lengyel vétó megbéníthatja az uniót

Nem csak az EU finanszírozása állhat le új költségvetés nélkül, de mély politikai válság is kialakulhat a magyar–lengyel vétó miatt. Erre figyelmeztet a Bloomberg helyzetértékelése, hozzátéve, hogy a helyzet igen súlyos. Megbénulhat a döntéshozatal, és mozgásba lendülhet a kétsebességes Európa terve.