Új intézet kutatja tovább a rendszerváltás történetét, százmilliókból

Új intézet kutatja tovább a rendszerváltás történetét, százmilliókból

Utolsó frissítés:

Domány András Szerző:

Tetszett a cikk?

A RETÖRKI néven is ismert intézetet 2013-ban hozta létre a kormány azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy a tudomány fő áramlatától eltérő nézetek kapjanak hangot – és pénzt.

A kormány egy új döntése szerint a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet feladatait 2021. január 1-jétől a hasonló nevű, de a Lakiteleken működő Népfőiskola Alapítvány kizárólagos tulajdonában álló Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum Nonprofit Kft. látja el.

Ennek az alapítványnak a kuratóriumi elnöke Lezsák Sándor, a Fidesz–KDNP politikusa, a parlament alelnöke, amíg az eddigi intézet állami volt: az emberi erőforrások miniszterének irányítása alá tartozó központi költségvetési szerv. Már szeptemberben, amikor Lakiteleken megalakították a meglévőtől csak a kft. formában különböző új intézményt, sejthető volt a változás.

A rövidítve RETÖRKI néven emlegetett intézet kiadványait eddig is a lakiteleki Antológia Kiadó gondozta. A RETÖRKI-t 2013-ban, több más, az akadémiai és egyetemi szférán kívüli intézettel egy időben alakította meg a kormány, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy

a tudomány fő áramlatától eltérő nézetek kapjanak hangot – és pénzt.

Az alapító főigazgatóról, Bíró Zoltánról, az MSZMP-ből 1988-ban kizárt egykori minisztériumi főtisztviselőről, aki az MDF első elnöke lett, Kajdi József, az Antall-kormány Miniszterelnöki Hivatalának volt államtitkára írta meg 2013-ban, hogy előítéletei képtelenné teszik az elfogulatlan megállapításokra, mert kifejezetten ellenszenvvel foglalkozott Antall József miniszterelnökkel, a rendszerváltás vitathatatlanul központi szereplőjével, aki az ő helyére került az MDF élén. A RETÖRKI ritkán szerepelt a nyilvánosság előtt, könyvei nem váltottak ki olyan vitákat, mint a hasonló státuszú Veritaséi, amelybe beolvasztották, és ezzel megszüntették az 1956-os Intézetet.

A kormány arról is döntött, hogy a jövő évi költségvetésbe a RETÖRKI számára betervezett 275 millió forintot átcsoportosítják az új intézet számára, ehhez hozzátesznek 145 millió többletet, 2022-től pedig évi 436 millió forint jár neki.

Hozzászólások