szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tervek szerint nem változnak az érettségik időpontjai. Aki beteg vagy karanténban van, két napon pótolhatja a középiskolai fevételi írásbeli részét.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára az oktatást érintő járványügyi intézkedések ismertetésével kezdte az operatív törzs keddi tájékoztatóját. Maruzsa Zoltán elmondta, hogy jelenleg 42 óvodában és 79 általános iskolában van rendkívüli szünet, jellemzően egy-egy csoportban, illetve osztályban.

Az államtitkár azt is megismételte, hogy a középiskolákban a hónap végéig digitális munkarend lesz a kormány döntése értelmében.

Reagált arra is, hogy a médiában megjelentek olyan vélemények, amelyek szerint el kellene maradnia az idei érettséginek, illetve petíció is indult ennek érdekében. Maruzsa szerint ezt a vitát már tavaly már lefolytatták, és a brit példával érvelt a felvetés ellen. Ott elmaradtak a végzősök vizsgái, emiatt botrány kísérte végig az egyetemi felvételi időszakot. Az államtitkár azt kérte az érettségi megtartását ellenzőktől, hogy „fejezzék be a hergelést”.

Hozzátette: nem változnak az érettségi vizsgák időpontjai, és a felvételi jelentkezésé is marad február 15. Szerinte az iskolák fel tudják készíteni a diákokat a vizsgákra, ezt mutatják a tavalyi statisztikák is. Van arra mód, hogy speciális felkészüléseket is lehessen tartani az iskolákban, erről helyben dönthetnek a vezetők.

Maruzsa beszélt a középiskolai felvételikről is. A tervezett ütemben tartják meg őket, a január 23-i írásbeliken 75 ezer tanuló felvételizhet. Helyszínből a megszokottnál több lesz, mert egy teremben csak 10 fő tartózkodhat majd, hogy elkerüljék a tumultust. Aki beteg vagy karanténban van, január 28-án vagy február 5-én pótolhatja az írásbelit.

Maruzsa után Müller Cecília országos tiszti főorvos ismertette a legfrissebb járványügyi adatokat, elmondta, 696 új fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában. Az aktív betegek száma folyamatosan csökken, most 123 647-en vannak. Kórházban 5005 beteget ápolnak, közülük 356-an vannak lélegeztetőgépen. 128 újabb áldozata van a járványnak, 50 éves volt a legfiatalabb, míg a legidősebb 96 éves.

Kétféle vakcina is érkezett kedden, a Pfizeréből 47 385 embert lehet beoltani, míg a Modernáéból 3600-at – mondta Müller. Az oltások elkezdése óta hétfő estig 78 579 ember kapta meg a védőoltást. A tiszti főorvos azt is elmondta, hogy a Pfizer vakcina ampullájából eddig 5 embernek elegendő oltóanyagot lehetett kinyerni, de az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte, hogy 6 is kinyerhető legyen belőle. Az ok prózai: a gyártó túltöltötte az ampullákat. Ez nem többfelé osztás, ugyanazt a mennyiséget kapja mindenki, mint korábban is – hangsúlyozta.

A Moderna ampullája 10 adagot tartalmaz, és nem kell feloldani. Müller megyjegyezte, hogy azt csak 18 év felettieknek adható be.

Beszámolt a tiszti főorvos a szociális ágazat dolgozóinak a hétvégi teszteléséről is, erről részletek itt olvashatóak:

A hétvégén tesztelik a gyermekvédelemben és szociális alapszolgáltatásban dolgozókat

Összesen 47 ezren teszteltethetik le magukat a szűrésen, 127 helyen várják őket.

A Magyar Nemzet arról érdeklődött az operatív törzsnél, hogy kombinálható-e a két gyártó, a Pfizer és a Moderna vakcinája a védőoltásoknál. Müller szerint ez nem lehetséges, mert nem voltak kísérletek erre vonatkozóan. Ugyanazzal a típusú szerrel kell oltani másodszorra is, éppen ezért az egyszer már beoltottak számára félreteszik a második dózist a gyártó kérésének megfelelően.

Arról többen érdeklődtek, hogy ha valaki az oltások után is elkapja a koronavírust, mire számíthat. Müller szerint, akinél ez bekövetkezik, annál enyhén és szövődménymentesen fog lezajlani a betegség. Egy oltás sem ad 100 százalékos védelmet, de a súlyos lefolyástól megvéd – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Moderna vakcináját kapják az idősotthonok lakói a hétvégén

A Moderna vakcináját kapják az idősotthonok lakói a hétvégén

Elnöki kegyelmet kér QAnon Sámán, mondván, ő csak Trump utasításait követte

Elnöki kegyelmet kér QAnon Sámán, mondván, ő csak Trump utasításait követte

Korlátozza, de nem függeszti fel a Richter méhmióma-gyógyszerének használatát az EU

Korlátozza, de nem függeszti fel a Richter méhmióma-gyógyszerének használatát az EU