Meghalt Kriza Ákos

Meghalt Kriza Ákos

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

56 éves korában elhunyt Miskolc 2010 és 2019 közötti polgármestere.

Elhunyt Kriza Ákos, Miskolc volt polgármestere – közölte a Fidesz sajtóosztálya.

Kriza Ákos Nagyváradon született 1965-ben, felsőfokú tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte, onnan indult el az orvos-közgazdászi, egészségügyi menedzseri pályán.

Miskolcon 1990-ben telepedett le, általános orvosi diplomája megszerzése után. Fül-orr-gégész szakvizsgáját letéve a Diósgyőri Kórházban dolgozott klinikai orvosként, majd családorvosként folytatta munkáját. 1999-től a Vasútegészségügyi Kht. Miskolci Egészségügyi Központ orvos-igazgatója volt egészen 2010-es polgármesterré választásáig.

A közlemény szerint Kriza már ifjú korában is szívesen sportolt, tőrvívóként országos bajnoki címet szerzett, majd a dzsúdó felé fordult, a sportág szeretetét pedig továbbadta leányának, Annának is, aki cselgáncsban világbajnoki bronzérmet is szerzett az MVSI-Miskolc sportolójaként.

Miskolc városát 2019-ig vezette, amikor is egészségi állapota miatt visszavonult a politikától. "Hosszú ideje küzdött betegségével, melyet méltósággal viselt" – írták. A közlemény szerint Miskolc városa nevében Veres Pál polgármester felajánlotta, hogy Kriza Ákost az önkormányzat saját halottjának tekinti és díszsírhelyet biztosít neki.

Kriza Ákos haláláról Orbán Viktor is megemlékezett a Facebook-oldalán. A miniszterelnök közös fotójukhoz azt írta: Jól harcoltál, Barátunk! Mindent köszönünk! Isten Veled!

Jól harcoltál, Barátunk! Mindent köszönünk! Isten Veled!

Posted by Orbán Viktor on Tuesday, 19 January 2021