Müller Cecília: A második oltás hevesebb reakciót válthat ki, de aggodalomra nincs ok

Müller Cecília: A második oltás hevesebb reakciót válthat ki, de aggodalomra nincs ok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bőrpír, egy-két napig tartó láz, levertség – a második oltás ilyen reakciót válthat ki az országos tiszti főorvos szerint. Ezek ugyanakkor természetes jelenségek, amelyek az oltások hatásosságát bizonyítják szerinte. „Mindegyik oltás működik” – mondta. Ez volt az operatív törzs hétfői tájékoztatója.

Az elmúlt hétvégén a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt összesen 569 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, a kijárási tilalmat 1471-en szegték meg, és két esetben döntöttek vendéglátó üzlet ideiglenes bezárásáról – mondta Kiss Róbert alezredes az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. (Ezek között volt a budapesti Központ is.)

Ezután Müller Cecília országos tiszti főorvos vette át a szót. Ő arról beszélt: kedvezően alakulnak a magyar járványadatok. Az elhunytak napi száma is csökkenést mutat, a gyógyultaké pedig növekszik – tette hozzá.

Müller szerint a járvány kezdete óta figyelik a vírus mutálódását (köztük a brit variánst), ami a koronavírus egyik jellegzetessége. „Egy jelentőseb mutálódás révén megváltozik a vírus tulajdonsága, ez járványügyi szempontból is fontos adat” – mondta.

Kitért arra, hogy zajlik a védőoltások beadása a szociális és idősotthonokban is, és hogy 9473 ember már a második dózist is megkapta. Ők hamarosan teljes védettséget élveznek, noha továbbra is vigyázniuk kell, ugyanis

nincs olyan vakcina, amely 100 százalékos védettséget nyújtana”.

Müller Cecília közölte: hétfőn és kedden 36 270 főnek Pfizer-BioNTech típusú oltóanyag érkezik az országba, vasárnap pedig a Moderna küld 9000 lakosnak elegendőt. A tiszti főorvos szerint mindegyik vakcina működik, és mindegyik bővíti azt a „fegyvertárat”, amellyel a vírus ellen védekezni lehet.

Beszélt arról is, hogy rengeteg vakcinát kötött le Magyarország, de azt egyelőre nem tudni, mikor érkeznek, és milyen mennyiségben. Szerinte ezért is született meg az a megállapodás, hogy egymillió embernek elegendő orosz Szputnyik V vakcinát szereznek be, amelyek több részletben, 30-60-90 napos időkülönbséggel érkeznek majd meg. Ugyancsak tárgyalás zajlik a kínai Sinopharm vakcinájának eléréséről is – jelezte a tiszti főorvos, aki méltatta az oltás mögötti technológiát.

Müller Cecília kitért a vakcináltság miatti, esetleges reakciókra is, amelyek a második oltást követően erőteljesebben jelentkezhetnek. Ezek közé tartozik például a bőrpír, egy-két napig tartó láz, vagy hőemelkedés, de fáradtság, levertség is kialakulhat.

Ezek ugyanakkor természetes következmények, amelyek mind az oltóanyag hatásosságát mutatják szerinte.

Az újságírói kérdések egyike arra vonatkozott, kell-e maszkot viselni kirándulás alkalmával. Kiss Róbert ezt egy hosszabb válaszban úgy magyarázta: a zöld területeken nem kötelező maszkot viselni, a távolságot ugyanakkor tartani kell.

Hozzászólások