Orbán a visszatérő Stumpf Istvánra bízza az egyetemek átalakítását

Orbán a visszatérő Stumpf Istvánra bízza az egyetemek átalakítását

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A volt kancelláriaminisztert kormánybiztossá nevezte ki a miniszterelnök.

"Megállapodtam Stumpf Istvánnal, aki vállalta a felsőoktatási modellváltás koordinációját" – írta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon pénteken.

"Welcome back. Az egyetemek jövője Magyarország jövője. A következő évek legfontosabb programja az egyetemek korszerűsítése. Egész embert igénylő munka” – fogalmazott bejegyzésében a kormányfő.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, Havasi Bertalan azt közölte, hogy Stumpf István február elsejétől kormánybiztosként látja el a felsőoktatási modellváltással és az új fenntartói modell működésével kapcsolatos kormányzati feladatok koordinációját; tevékenységét a miniszterelnök irányítja.

A kormánybiztos kinevezéséről és részletes feladatköréről szóló kormányhatározat várhatóan még pénteken megjelenik a Magyar Közlönyben – mondta Havasi.

Stumpf István korábbi kancelláriaminiszter, Orbán Viktor volt kollégiumi nevelője, leköszönt alkotmánybíró. A hvg360-nak 2019-ben adott interjúban azt mondta:

Orbán megöregedett, fogytán az energiája.

Stumpf István: Orbán Viktor is megöregedett, fogytán az energiája

A volt kancelláriaminiszter, nemrég leköszönt alkotmánybíró, Orbán egykori kollégiumi nevelője interjút adott a hvg.hu-nak és a hvg360.hu-nak, amelyben beszél a talárban eltöltött éveiről és az Orbán Viktor által felépített rendszerről is. Nagyinterjú.

Az egyetemek átalakítása régóta napirenden van a kormánynál, ám többek szerint egész más okokból, mint amit Orbánék kommunikálnak. Pálinkás József politikus és egyetemi tanár szerint az egyetemi modellváltás nem reform, hanem a mögöttes állam kiépítésének újabb fázisa, mások szerint az értelmiség megleckéztetése. Pálinkás egyébként 2001–2002 között oktatási miniszter volt, vagyis azonos kormányban szerepelt a kancelláriaminiszter Stumpf Istvánnal.

Hozzászólások