Most „vesztegetés hatósági eljárásban bűntette” miatt függesztették fel Simonka György mentelmi jogát

Most „vesztegetés hatósági eljárásban bűntette” miatt függesztették fel Simonka György mentelmi jogát

Utolsó frissítés:

Domány András Szerző:

Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már három éve is felfüggesztették a mentelmi jogát a fideszes képviselőnek, akit bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással vádolnak.

Ezúttal azzal vádolja a Fidesz-képviselőt az ügyészség, hogy amint tudomást szerzett az ellene indított büntetőeljárásról, az egyik őrizetbe vett gyanúsítottat megvesztegette, hogy ne tegyen rá terhelő vallomást, illetőleg előre megbeszélt tartalmú vallomást tegyen. A Paprikakert TÉSZ ügyvezetője 5 millió forintot kapott Simonkától, aminek fejében egyeztette vele, hogy mit mondjon, és ennek megfelelően vallott.

A decemberi ügyészségi bejelentés után most volt lehetősége az Országgyűlésnek, hogy szavazzon. A mentelmi jogot felfüggesztették, így az eljárás erről a vádpontról is megindulhat.

Korábban 2018 őszén függesztették fel az orosházi választókerület képviselőjének mentelmi jogát, ezt követően az ügyészség 2019 nyarán bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot ellene és 32 további vádlott ellen.

A bírósági tárgyalás 2020 októberében kezdődött, a politikus minden vádat tagadott. Szerinte olyan személyek vallomásán alapulnak a vádak, akik az ügyészséggel kiegyeztek, „a mentesülésük miatt mondták azt, amit kellett”, a vádiratban szereplő bűnszervezet sohasem létezett. Túlárazásról nem tudott, hamisnak nevezte azt az állítást, hogy pénzeket osztottak vissza.

Mindent tagadott a bíróságon Simonka György

A járványra hivatkozva uniós milliárdokat csoportosított át civilektől a kórházakhoz a Békés megyei önkormányzat, az egyik kedvezményezett alapítvány alapítói között van Simonka György is, akinek kedden folytatódik a büntetőpere. Míg a megvádolt politikus bázisán pályázatokat adnak vissza, addig a megyei önkormányzat osztogat, de most másoknak.

Simonka György, aki az Országgyűlés plenáris ülésén utoljára 2013. június 17-én szólalt fel, a büntetőeljárás közben is képviselő, a Fidesz-frakció tagja. A mai ülésen is részt vett. Januári képviselői javadalmazása 1 324 080 forint volt. Letartóztatását az ügyészség egy korábbi kérdésre válaszolva nem tartotta szükségesnek.

Három másik, magánvádas ügyben viszont nem függesztették fel a képviselők mentelmi jogát. Szabó Tímeát (Párbeszéd) egyrészt Bús Balázs (Fidesz) volt óbudai polgármester jelentette fel becsületsértésért egy óvodai botránnyal kapcsolatos kijelentései, másrészt a Hell Energy italgyártó cég rágalmazásért a vitatott tatai szállodaberuházásról tett megjegyzései miatt.

Tiba Istvánt (Fidesz) Hegedüs Péter jelenlegi balmazújvárosi polgármester jelentette fel rágalmazásért, mert egykori (2006–2014 közti) elődje lopással vádolta meg őt. Az Országgyűlés a mentelmi bizottság javaslatára mindhárom esetben követte azt a gyakorlatot, hogy magánvádas ügyekben fenntartják a mentelmi jogot, hiszen annak az a célja, hogy a képviselők zavartalanul dolgozhassanak és mondhassanak véleményt a közügyekről.

Hozzászólások