szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Váradi Piroska osztályvezető szerint az újonnan létrejött csapat nem „fedett nyomozókkal” vagy „beépített ügynökökkel” dolgozik.

Sem szívességi korrupcióval nem élt, sem hálapénzt nem adott soha az egészségügyben – állítja Váradi Piroska, a hálapénz-tilalmat is ellenőrző Nemzeti Védelmi Szolgálat Korrupciómegelőzési Főosztályának vezetője a Népszavának adott interjúban.

A hálapénztilalom idén januártól lépett életbe, azóta mindegy, hogy önszántából és mikor ad hálapénzt az orvosnak a páciens, mert ha ilyet tesz, vagy ilyenre kéri az orvos, és ő fizet, mindketten bűncselekményt követnek el.

Váradi Piroska elmondása szerint az ügyeket egy 50 fős csapat fogja vizsgálni, de közöttük nincs se „fedett nyomozó”, sem pedig „beépített ügynök”. Az osztály elsősorban „tárgyalótisztekkel” fog úgynevezett integritástesztet végezni, ugyanakkor a pontos munkamódszerek még formálódnak. „Azt teszteljük, elfogadja-e a vesztegetésre kínált pénzt vagy bármilyen más jogtalan előnyt” – mondta Váradi Piroska.

Ennél a szervezetnél hivatásos rendőrök dolgoznak vagy rendvédelmi alkalmazottak, e munkának pedig feltétele a megfelelő egészségügyi alkalmasság. Az is felröppent a sajtóban, amin mosolyogtunk, hogy itt majd mindenféle beteg embereket vadászunk össze, és akkor különböző szimptómákat produkálva mennek majd orvoshoz, ki szülni akar, ki meg nem tudom mit orvosoltatna magán...”

– közölte még az osztályvezető, hangsúlyozva, hogy a kollégák főként arra fognak törekedni, hogy olyan szituációk alakuljanak ki, amelyekben boríték is szerepet játszhat. Az ezredes leszögezte ugyanakkor, hogy az osztálynak nem célja a lépre csalás, sem a csőbehúzás.

A hatóság március 1-jétől kezdi ellenőrzéseit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dezső András hvg360

Akár tíz évet is kaphat egy orvos, aki hálapénzt fogad el

Ha egy főorvos záros időn belül legalább háromszor fogad el hálapénzt, és mindezt három különböző betegtől, akkor öt és tíz év közötti börtönbüntetésre számíthat. Éppen annyira, mint az, aki több milliárd forintot csal el a költségvetésből. Sőt, ha egy orvos csak gyanúsított lesz vesztegetési ügyben – az ártatlanság vélelmétől függetlenül –, már nem gyakorolhatja a hivatását. De a beteg is sokkal rosszabbul járhat, ha orvost fizet le, mintha ezt rendőrrel tenné.

Marco Rossi elmondta, mit gondol Gulácsi Péter véleményéről

Marco Rossi elmondta, mit gondol Gulácsi Péter véleményéről

Egy pszichológiai irányzat, ami csupa jó dologról szól

Egy pszichológiai irányzat, ami csupa jó dologról szól

Alig van már nyugdíjas pedagógus, aki állami iskolában tanít

Alig van már nyugdíjas pedagógus, aki állami iskolában tanít