szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A regisztrált idősek kaphatják meg először a Sinopharm vakcináját, az első oltások beadására készülve írták ki a járványügyi honlapra a fő információkat.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Elkezdődik az oltás Magyarországon a kínai Sinopharm-vakcinával, az első körben 275 ezer ember oltásához szükséges oltóanyagot osztottak szét a háziorvosok között. A kormányzati tájékoztató honlapra felkerültek a legfontosabb tudnivalók erről a vakcináról.

A kínai vakcinát elsőként a regisztrált idősek oltására használhatják a háziorvosok, ehhez hetente frissülő listákat kapnak a praxisukban regisztrált idősekről. A Sinopharm vakcinája – amely a vírus teljes, elölt változatát tartalmazza – 18 év felett korhatár nélkül adható.

Ebből a vakcinából is két oltás szükséges a védettség eléréséhez, 21-28 napos különbséggel. Magyarországon 28 nap különbséget tartanak a két oltás beadása között.

Kína is hálás lehet, hogy Magyarország engedélyezte a vakcináját

Hiába akadozik a kínai lakosság beoltása, a nagyhatalom már világszerte kínálja vakcináit. Főleg a szegényebb és fejlődő országokat célozzák, így a propagandájuknak mindenképpen jót tett, hogy egy uniós ország, Magyarország is engedélyezte a Sinopharmot - amit egyébként itthon is sikerként tud kommunikálni az Orbán-kormány.

Aki más védőoltást is szeretne (és tud egyáltalán szerezni valahonnan), annak legalább 14 napot kell várnia a Sinopharm-oltás után.

Mint minden más vakcinánál, ellenjavallt a várandósság és a szoptatás, az akut lázas betegség, a vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció, a nem megfelelően egyensúlyban tartott krónikus betegség, vagy krónikus betegség akut fellángolása.

Azt is hozzátették: a vakcina által biztosított védelem ideje még nem ismert, a jelenleg zajló klinikai vizsgálatokon határozzák meg ezt.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet holnapjára már korábban felkerült a kínai vakcina magyar nyelvű alkalmazási előírása, amit ezen a linken lehet elolvasni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy naperőmű nem fog 100 év múlva üzemelni, de egy vízerőmű igen – Gibárton jártunk

Egy naperőmű nem fog 100 év múlva üzemelni, de egy vízerőmű igen – Gibárton jártunk

Szlovénia enyhít a lezárásokon

Szlovénia enyhít a lezárásokon

Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatják ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatják ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából