Elég tízezer budapesti támogatása ahhoz, hogy fontos ügyek kerüljenek a Fővárosi Közgyűlés elé

Elég tízezer budapesti támogatása ahhoz, hogy fontos ügyek kerüljenek a Fővárosi Közgyűlés elé

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kihirdette a budapesti polgári kezdeményezés részletes szabályairól szóló rendeletet Karácsony Gergely főpolgármester.

A polgári kezdeményezésről szóló szabályozást – a közvetlen demokrácia új eszközeként – tavaly január 29-én fogadta el a Fővárosi Közgyűlés, egy évvel későbbi hatálybalépéssel. Ezek értelmében, ha egy kezdeményezéshez ezer budapesti csatlakozik, a kezdeményezővel a főpolgármester, főpolgármester-helyettes vagy más, megfelelő szakértelmű munkatárs folytat egyeztetést.

Ha a kezdeményezéshez legalább tízezren csatlakoznak, a kezdeményezést a Fővárosi Közgyűlés megtárgyalja, és az ülésen a kezdeményező felszólalhat.

A tizennégy éven felüli budapestiek kezdeményezhetnek vagy csatlakozhatnak a kezdeményezéshez, tehát a közügyek alakítójaként a fiatalabb korosztályba tartozók is felléphetnek.

Polgári kezdeményezést interneten keresztül, ügyfélkapus azonosítással is be lehet nyújtani, és azokhoz csatlakozni is lehet ugyanazon a felületen. Erre személyesen, az Általános Ügyfélszolgálati Irodán is lehetőség lesz – írták. A kezdeményezéseket a főjegyző az elintézhetőség szempontjából előzetesen vizsgálja, és a meghatározott feltételek esetén teszi őket közzé.

A legalább tízezer támogatóval rendelkező kezdeményezés elindítója a közgyűlés ülésén a vita kezdetén és utolsó előttiként, az előterjesztőt megelőzően hét-hét percben szólalhat fel, ezenkívül szükség esetén az ülés vezetője szót adhat neki. A sikeres kezdeményezésekhez kapcsolódó közgyűlési jegyzőkönyvek és egyéb dokumentumok elérhetővé válnak a kezdeményezési honlapon is.

A szabályozás szerint a benyújtott kezdeményezést vissza lehet vonni. Ha a visszavonás a kezdeményezés közzététele előtt történik, akkor annak a rendelet szerinti intézése véget ér, a kezdeményezést nem teszik közzé. Ha a közzététel után vonja vissza a kezdeményező a kezdeményezését, ez nem akadályozza meg a további csatlakozók gyűjtését. Ilyenkor a kezdeményező neve lekerül a honlapról és öt nem illetik meg a kezdeményező jogai a továbbiakban, vagyis nem vehet részt a személyes egyeztetésen és nem szólalhat fel a közgyűlés ülésén. Ugyanakkor a kezdeményezés név nélkül továbbra is elérhető marad és ahhoz csatlakozni lehet, tízezer támogató elérése esetén azt a közgyűlés megtárgyalja.

Az egyes kezdeményezésekhez csatlakozók adatait a Főpolgármesteri Hivatal csak korlátozott ideig kezeli, ezt követően azokat teljes körben törli, így az egyes ügyeket támogatók listáját a későbbiekben semmilyen formában nem kezeli a főváros.

A rendelet március elsején lép hatályba.

Hozzászólások