Bíróság támadta meg a felsőoktatási átalakítást – az Alkotmánybíróságnak 90 napon belül döntenie kell

Bíróság támadta meg a felsőoktatási átalakítást – az Alkotmánybíróságnak 90 napon belül döntenie kell

Utolsó frissítés:

Domány András Szerző:

Tetszett a cikk?

A Fővárosi Törvényszék szerint Alaptörvény-ellenes az egyetemi autonómia korlátozása. A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) ürügyén az egész új rendszer megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól, amelynek erről 90 napon belül kell döntenie.

A törvényszék Rácz Krisztina vezette tanácsának az SZFE Hallgatói Önkormányzata által a fenntartó alapítvány elleni perben kellene döntenie – ezt az eljárást függesztette most fel az Ab-hoz fordulás miatt –, de abba ütközött bele, hogy a felsőoktatási törvény 2019-es módosítása szerint minden alapítványi tulajdonba adott egyetemen a választott szenátus helyett a fenntartó alapítvány fogadja el egyebek közt az intézmény költségvetését, szervezeti és működési szabályzatát, vagyongazdálkodási tervét, írja ki a rektori pályázatot. Ez pedig a bírói tanács szerint ellentétes az Alaptörvénnyel, mert az intézményi autonómia, a felsőoktatási intézmény önállóságának és függetlenségének a megszűnését vonja maga után.

A levél hivatkozik egy 2005-ös, tehát még a korábbi Alkotmány idején, Magyar Bálint (SZDSZ) akkori oktatási miniszter egyik akkori javaslatával szemben hozott Ab-határozatra, amely szerint „az egyetemi függetlenség alapvető garanciája, hogy a szervezetalakítási, működési és gazdálkodási kérdésekről az Országgyűlésen és az intézményen kívül más szerv nem dönthet”.

A bíróság azt is bajnak tartja, hogy az SZFE-törvényt 2020. július 8-án hirdették ki és részben már másnap, részben szeptember 1-jén lépett hatályba, márpedig egy teljes intézményi modell- és fenntartóváltás ilyen rövid idő alatt a jogbiztonság sérelme nélkül nem megvalósítható.

Az SZFE ügyében oktatóktól, hallgatóktól és a Hallgatói Önkormányzattól már 2020 októberében érkezett egy panasz az önkényes szervezeti változtatások, kinevezések, a kapkodó bevezetés miatt. Az érvelés hasonló, mint a Fővárosi Törvényszéké, de az ilyen egyedi panaszok elbírálása évekig tarthat. Még a befogadásáról sem döntöttek október óta, tehát arról, hogy egyáltalán foglalkoznak-e vele érdemben. A bírói kezdeményezést azonban az Alaptörvény szerint 90 napon belül el kell bírálni. Ez esetben május végéig. Ha az Ab elfogadná Rácz Krisztina bírónő és kollégái érveit, és megsemmisítené mind az SZFE-törvényt, mind a felsőoktatási törvény minden átalakított intézményre vonatkozó részét, az romba döntené a kormány teljes, részben már megvalósított koncepcióját a magánalapítványi egyetemekről.

Hozzászólások