Az emberölések 80 százaléka családon belül történt Magyarországon

Az emberölések 80 százaléka családon belül történt Magyarországon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

2020-ban 24 százalékkal csökkent a közúti balesetek száma, 46 százalékkal mérséklődött autólopások és 15 százalékkal a lakásbetörések száma.

A koronavírus-járvány jelentős pluszterhet jelentett a rendőrségnek, ennek ellenére javuló statisztikáról számolt be az országos rendőrfőkapitány két helyettese az 2020-as adatokat elemezve a Duna TV-n.

Halmosi Zsolt rendészeti országos főkapitány-helyettes elmondta, hogy jelentősen csökkent a közúti balesetekben elhunytak száma, azonban ez nem csak a járványhelyzet miatti kisebb forgalomnak volt köszönhető. Tavaly 148-cal kevesebb volt a közúti balesetek halálos áldozatainak száma, mint 2019-ben, utoljára 1956-ban volt ilyen kedvező ez az adat.

Tavaly 454-en vesztették életüket közúti balesetben.

A rendészeti országos főkapitány-helyettes elmondta: a kamerák számlálói alapján éves szinten 5 százalékos forgalomcsökkenést mértek, ugyanakkor a balesetek száma 24 százalékkal csökkent.

Az elmúlt évben 76 emberölési ügy nyomozását fejezték be, ez 18-cal több, mint a 2019-es adat, ugyanakkor az elhúzódó nyomozások miatt a statisztikába több olyan eset is bekerült, amely nem 2020-ban történt.

Töreki Sándor országos bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes erről azt mondta: mintegy 80 százalék a családon belül elkövetett emberölések aránya, és csak 20 százalék az, ahol a sértett és az elkövető között nincs közvetlen kapcsolat.

A műsorban elhangzott, hogy 46 százalékkal csökkent az autólopások és 15 százalékkal a lakásbetörések száma, 3 százalékkal csökkent a rablások száma is, és az elmúlt évekhez hasonlóan tavaly sem raboltak ki egyetlen bankot vagy pénzszállítót sem.

Töreki Sándor azt mondta, hogy a korábbi évtizedeket jellemző drasztikus, útonállásszerű rablások 2020-ra megszűntek, és kevesebb idős ember lett áldozata ilyen jellegű brutális rablásnak, ugyanakkor a koronavírus-járvány következtében azt tapasztalják, hogy az idősek, egyedül élők lettek az elkövetők célpontjai.

A múlt évben a pandémia hatására felgyorsult az internetes bűncselekmények számának növekedése, és az elkövetők az otthonról, nagyon gyorsan elkövethető, és jó, könnyű hasznot hozó bűncselekmények irányába mozdultak el.

Hozzászólások