Operatív törzs: Elmarad a hétvégi tömeges oltás az AstraZenecával

Operatív törzs: Elmarad a hétvégi tömeges oltás az AstraZenecával

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 74 ezer AstraZeneca beadására "később lesz lehetőség", azok, akik SMS-t kaptak, hamarosan erről is SMS-ben kapnak tájékoztatást.

Dr. György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője álhírnek nevezte az oltások leállását, és elmondása szerint ütemesen halad a terv – mondta az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. Majd nem sokkal később bemondta,

tényleg felfüggesztették a hétvégi tömeges oltásokat az AstraZenecával.

Akik SMS-t kaptak az oltásról, hamarosan újabb SMS-t kapnak arról, hogy későbbi időpontban oltják be őket, és elnézést is kérnek majd. A hétvégén több mint 70 ezer adag AstraZenecát adtak volna be, ezt hamarosan pótolják.

György azt magyarázta, az állami adatbázis szinkronizációs problémái miatt függesztik fel az oltást az AstraZenecával. Hangsúlyozta, a héten (oltási szempontból csütörtöktől csütörtökig tart) több mint 400 ezer oltóanyagot adnak be, ebből 114 ezer Pfizer, 40 ezer Moderna és 250 ezer Sinopharm vakcina, utóbbit a háziorvosok. Pfizert a kórházakban adnak, Modernával pedig azokban a szociális intézményekben oltanak, ahol eddig nem tudtak mindenkit.

Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár a bezárt intézmények működésének részleteiről beszélt. Az óvodákban rendkívüli szünet lesz hétfőtől április 7-ig, az általános iskolákban március 8-tól 31-ig digitális oktatás, utána pedig tavaszi szünet. Az első tanítási nap április 7-én lesz.

A legfontosabb különbség a korábbihoz képest, hogy nem lesz gyerekfelügyelet, az étkeztetés viszont megoldott lesz elvitelre vagy kiszállítással.

A középiskolák és egyetemek/főiskolák működésében nem lesz változás az eddigiekhez képest. Érettségire készülni egyéni és kiscsoportos foglalkozások keretei közt van lehetőség.

A középiskolai felvételik viszont nem állnak le, de javasolják, hogy a szóbeli felvételiket online tartsák meg. "Ha egy felvételiző koronavírussal érintett, vagy karanténba került, akkor még egy hétig szervezhető számára pótidőpont" – mondta Maruzsa.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, a regisztrált személyek oltása rendben zajlik, majd mindenkitől türelmet kért, az oltásra érkező idősek figyelmét pedig arra hívta fel, hogy pontosan és felkészülten érkezzenek, és “ha lehet, kerüljék el a váróteremben ücsörgést,” az emberi kapcsolatokat pedig telefonon vagy egyéb eszközökkel oldják meg.

A napokban több korcsoportot is oltani kezdenek, Müller információi szerint a héten már 42 százalékra növekedett az oltási hajlandóság.

Az eddig kórházban alkalmazott Favipiravir nevű készítményt a járóbeteg ellátásban is alkalmazzák, ehhez a betegek külön beleegyezését fogják kérni - jelentette be Müller. Az eddigi tapasztalatok szerint az általában influenza kezelésére használt gyógyszer segít megelőzni a fertőzés súlyosbodását, és megelőzhető vele a kórházba kerülés.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ területén új laboratórium épül kormányzati és uniós forrásból: a legveszélyesebb kórokozók gyors diagnosztizálása is képes lesz, ami jóval modernebb, mint a jelenlegi laboratórium.

Újságírói kérdésekre nem válaszoltak.

A hvg.hu az alábbi kérdéseket tette fel:

Hozzászólások