Maruzsa: Ha nagyon rosszul sikerül az írásbeli érettségi, lehet javítani szóbelin

Maruzsa: Ha nagyon rosszul sikerül az írásbeli érettségi, lehet javítani szóbelin

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Azok szóbelizhetnek, akik nem érték el a 25 százalékot az írásbeli érettségin.

Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár az operatív törzs pénteki tájékoztatóján beszélt az iskolákat érintő járványügyi intézkedések változásairól. Elmondta, az óvodák és az általános iskolák (az első 8 évfolyam) nyitását április 19-ére tervezik, vagyis itt nincs változás a korábbi tervekhez képest. A pedagógusok oltása folytatódik, a honvédség az iskolák fertőtlenítést végzi a nyitáshoz.

A középiskolák esetében ugyanarról beszélt, mint Orbán Viktor miniszterelnök a reggeli rádióinterjúban, a 9-12 évfolyamok csak május 10-én térnek vissza a tantermekbe.

Az érettségivel kapcsolatban elmondta, csak írásbelik lesznek, a szóbeli és gyakorlati vizsgák "jellemzően" elmaradnak, mintegy 110 ezer érettségizőre számítanak. Az előrehozott vizsgákat megtartják. Maruzsa arról is beszélt, hogy azoknál a tárgyaknál, ahol nincs írásbeli, ott megszervezik a szóbeli vizsgákat. Abban az esetben, ha egy vizsgázó középszinten elérte a 12 százalékot, de a 25 százalékot nem, akkor mehet szóbelire. Testnevelésérettségin – ahol szóbeli és gyakorlati vizsga is szükséges – lesz változás: kihagyják az úszást és a küzdősportokat, mert fertőzésveszélyes.

Az írásbelire vonatkozólag elmondta, 10 fő vizsgázhat egy helyiségben, előtte testhőmérés lesz, és fertőtlenítenek is. Egy kis bulvárhírt is bedobott az államtitkár a végére: ő is megy felügyelni az írásbeli vizsgákat.

Hozzászólások