szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium általános iskolájában és középiskolájában is alternatív eszközökkel készülnek az iskolanyitásra.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Újraindítják a jelenléti oktatást az 1–8. évfolyamon a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium általános iskolájában, azonban több évfolyamon is megszervezik az online oktatást.

A szülőktől kapott információk alapján, minden kisiskolában a szülők több mint kétharmada a Covid kockázatra való tekintettel nem engedi iskolába a gyermekét. Kérésüket elfogadva az 1–6. évfolyamon az otthonmaradók számára online oktatást is szervezünk"

– közölte a gimnázium a Facebookon.

Azt írták, hogy a 7–8. évfolyamon a szaktanárok online tartják meg az órájukat, nemcsak az otthonmaradók, hanem az iskolában lévőknek is. Utóbbiak patrónusi felügyelet alatt végzik a munkájukat. Az intézmény azt is közölte, hogy a 9–12. évfolyamon május 10-ig online oktatást folytatnak.

Közlemény az április 19-e utáni jelenléti oktatásról Az AKG nevelőtestülete a jogszabályi előírásoknak megfelelően az...

Közzétette: Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG) – 2021. április 13., kedd

Az eredeti tervek szerint április 19-én nyitott volna az összes iskola, Orbán Viktor miniszterelnök azonban április 9-én bejelentette, hogy a középiskolákat nem érdemes pár napra kinyitni – az érettségikre tekintettel –, ezért ott csak május 10-én indítják a személyes oktatást.

Számos szülői szervezet tiltakozik a nyitás ellen, egyes szakmai, szakszervezetek és diákszervezetek is különböző „maradj otthon” akciókban gondolkodnak. Azt szeretnék elérni, hogy halasszák el az általános iskolák és óvodák április 19-re tervezett nyitását, mivel szerintük a járványhelyzet még nem csillapodott annyira, hogy indokolt lenne visszatérni a jelenléti oktatásra.

Okos vagy vakmerően veszélyes lépés április 19-én megnyitni az iskolákat?

Még azt sem tudni, mikor tetőzik a járvány, de Orbán Viktor döntése értelmében ha törik, ha szakad, két hét múlva nyitnak az iskolák. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete határozottan ellenzi a szerintük idő előtti nyitást, a nemrég Orbán Viktorral is tárgyaló, családokkal foglalkozó civil szervezetek nem foglalnak egyértelműen állást a kérdésben.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete levélben követelte Orbán Viktortól az iskolák zárva tartását, szerintük a pedagógusoknak meg kell tagadniuk a jelenléti oktatásra vonatkozó utasítást.

A 21 Kutatóközpont kedden megjelent, online, reprezentatív felméréséből az derül ki, hogy pedagógusok 87 százaléka ellenzi, hogy április 19-én minden oktatási intézmény kinyisson, csaknem minden második ember akkor indítaná el a személyes oktatást, ha a napi regisztrált fertőzöttek száma nem több 1400-nál.

Az operatív törzs kedd reggeli tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 2837 új fertőzöttet találtak Magyarországon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!