szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Népszava számításai szerint eddig körülbelül 500-600 ezer embert oltottak be Magyarországon a kínai oltóanyaggal.

A napokban több országban is kétségek merültek fel, hogy elegendő védettséget ad-e a kínai Sinopharm vakcina két oltása, illetve szükség van-e harmadi dózisra.

Rusvai Miklós virológus kedden azt mondta a Népszavának, hogy reprezentatív vizsgálattal gyorsan tisztázható lenne, mekkora ellenanyag szint alakult ki azoknál a magyaroknál, akiket a kínai vakcinával oltottak. Ez az eljárás az úgynevezett ELISA-teszt, ami a Népszava szerint a magánlaboroknál is elérhető, mintegy tíz-húszezer forintért.

Jelenleg ez a módszer a legalkalmasabb az oltás utáni védettségi szint meghatározására”

– ezt már a Dr. Illés Anett, a PentaCore Laboratórium tudományos munkatársa mondta a napilapnak.

Az ELISA teszt különlegessége, hogy nemcsak a fertőzésen már átesett személyek ellenanyag szintjét képes megmutatni, hanem arra is alkalmas, hogy bármelyik vakcinatípus esetében vizsgálják a beadás után termelődő ellenanyag mennyiségét. Illés elmondása szerint a laborukban naponta több tucatnyian érdeklődnek, a vizsgálatot egy-két napon belül el is tudják végezni.

Egy szakértő szerint az olyan vakcinák, mint amilyen a kínai Sinopharm is, nem eléggé hatásosak

Ha az mRNS-alapú vakcinákhoz hasonlítják őket, gyengén teljesítenek - mondta a kínai járványügy vezetője.

A Népszava szerint az ellenanyag-teszt kimutató szolgáltatásokat a MikroMikomednél is sokan keresik. dr. Újhelyi Eszter biológus, immunológus, a cég munkatársa szerint náluk eddig a legtöbb információ a Pfizer-BionTech oltásról gyűlt össze, és az derült ki, hogy a 70 évesnél idősebbeknél valamivel alacsonyabb volt az ellenanyagszint, míg a fiatalabbaknál magasabb. Ugyanakkor a Sinopharm hatásosságáról még jóval kevesebb a tapasztalatuk. A cikk szerint

ennek nyomán is megjelent az ellenanyag, de sokan túl korán kérik a vizsgálatot, holott optimálisan a második oltás után tíz nappal mérhető, hogyan reagál a szervezet a vakcinára.

Újhelyi szerint akinél korábban lezajlott a fertőzés és kaptak rá oltást, azoknál sokkal erőteljesebb, szinte lórugásnyi volt az immunválasz. De volt olyan páciens is, akinél alig találtak védettségre utaló jeleket.

A kínai oltóanyaggal kapcsolatos hírek miatt a Népszava az operatív törzsnél is érdeklődött. Azt kérdezték tőlük, készülnek-e olyan vizsgálatra, amely reprezentatív módon ellenőrzi, képződik-e a elegendő ellenanyag az oltottak szervezetében, de nem kaptak rá választ. A napilap számításai szerint a kínai vakcinával eddig körülbelül 500-600 ezer embert oltottak be Magyarországon.

A lap idézi a Semmelweis Egyetem rektorát, Merkely Bélát, aki azt mondta: elképzelhető, hogy az intézmény ősszel "a védettséget figyelő, vagyis az antitest kimutatására irányuló vizsgálatot kezdeményez".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!