szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarország a csökkenés mértékéről szóló uniós összesített lista 12. helyén áll.

Utoljára 1962-ben romlott annyira a születéskor várható élettartam Magyarországon, mint 2020-ban, a koronavírus-járvány kitörésének évében – írta a Népszava. A lap az Eurostat és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait használta.

“A születéskor várható élettartam egy összegző halálozási mutató. A szám lényegében úgy értelmezhető, hogy ha a vizsgált év halálozási jellemzői nem változnának a következő száz évben – ilyen persze nem történik meg –, akkor milyen élethosszra számíthat egy újszülött, jelen esetben 2020-ban" – mondta a Népszavának Kovács Katalin szociológus, demográfus.

Olaszországban 1,2 évvel, Spanyolországban 1,6 évvel, Belgiumban 1,2 évvel, valamint Csehországban 0,9 évvel csökkent a várható élettartam. A szomorú listát – az erősen öregedő társadalmú – Liechtenstein vezeti 2,4 éves csökkenéssel.

A számítások alapján Magyarországon 2019-hez képest 0,8 évvel csökkent a várható élettartam, ami így most átlagosan 75,7 év.

Nemek szerinti bontásban a férfiak mutatója 0,8, a nőké 0,6 évvel csökkent, előbbi 72,3 évre, utóbbi 79,1 évre. Ezzel Magyarország a csökkenés mértékéről szóló összesített lista 12. helyén áll. Az uniós összevetetést nézve a sereghajtók között vagyunk, csak Litvániát, Bulgáriát és Romániát előzzük a várható életévek számában.

Az említett adatok értelmezéséhez fontos megjegyezni, hogy évtizedes távlatokban minden országban, így Magyarországon is növekszik a születéskor várható élettartam. 1989-ben 65,4 év volt a férfiak, 73,8 év a nők várható élethossza, azóta jelentősen javultak a magyar életkilátások. Legfeljebb néhány évente fordult elő egy-három tizedes csökkenés, tehát a tavalyi visszaesés mértéke erősen eltér a megszokottaktól – írta a Népszava.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!