A járvány kezdete óta lakosságarányosan Magyarországon halt meg a legtöbb koronavírusos beteg

A járvány kezdete óta lakosságarányosan Magyarországon halt meg a legtöbb koronavírusos beteg

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

26 001 koronavírusos beteg halt meg itthon a járvány kezdete óta.

A koronavírus-járvány kezdete óta múlt héten halt meg itthon a legtöbb koronavírusos beteg, 1767 ember. Az azt megelőző három hétben végig 1700 fölött volt az elhunytak száma. Az elmúlt napok alapján ezen a héten talán már javulhat a helyzet, de még mindig kétszáz körül van az elhunytak száma, szerdán 214 ember halt meg.

Ezzel a Worldometer adatai szerint világszerte Magyarországon hunyt el a legtöbb koronavírusos beteg lakosságarányosan nézve, csak a 33 ezer lakosú Gibraltár előz be, amit figyelmen kívül is lehet hagyni.

Az egymillió főre vetített, összesített adatokat nézve eddig Csehországban volt rosszabb a helyzet, azonban a szerdai adatokkal ez változott.

©

A magas halálozásnál figyelembe kell venni azt is, hogy nem egységes, kit tekintenek koronavírusos elhunytnak. Itthon mindenkit Covid–19-elhunytként tüntetnek fel, akinek a szervezetében – akár a halála után – kimutatják a koronavírust. Minden uniós ország különböző protokoll szerint jelenti a haláleseteket, ám azt fontos tudni: kisebb eltérések valóban előfordulnak, a legtöbb ország mégis a WHO-ajánlás szerint jár el, vagyis, ha egy beteg meghal és pozitív a koronavírustesztje, akkor a járvány áldozatai közé számolják.

Tényleg a magyar halálozási adatok a legrosszabbak a világon?

A járvány kezdete óta összesített számok szerint lakosságarányosan csak Csehország és San Marino előzi meg Magyarországot az egymillió főre jutó koronavírusos halálesetek számban, de a jelenlegi trendek szerint hamar az élre kerülhetünk. A kormány szerint ezek az adatok nem mutatják a valós képet, a központi kommunikáció ma már inkább a hazai többlethalálozásra mutogat.

Hozzászólások