szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szaktanár készítette el az Eduline számára az érettségi feladatainak lehetséges – tehát hangsúlyozottan nem hivatalos – megoldását.

A hétfői magyarérettségi első részének szövegértési feladatában az 1848-as szabadságharc szónokairól – például Kossuth Lajosról és Jókai Mórról – szóló cikket kaptak az érettségizők, ez alapján kellett megoldaniuk tizenegy feladatot. Kitöltötte a feladatlapot oktatási szakportálunk, az Eduline felkérésére egy szaktanár is, a megoldási javaslatai ide kattintva olvashatók.

A szövegalkotási feladatban a diákoknak érvelniük kellett vagy gyakorlati szövegműfajt alkotni 120–200 szóban. Az első lehetőséget választóknak a mellett vagy ellen kellett érvelniük, hogy menő-e a társasjáték. A szaktanár szerint ezek voltak azok a tartalmi elemek, amelyeket érdemes volt beleírni a szövegbe. A második opció szerint a vizsgázóknak hivatalos levelet írniuk egy természetjáró szakkör elindításáról. Ennek egy lehetséges megoldása ide kattintva olvasható.

A vizsga második része műértelmező szöveg alkotását várta el a vizsgázóktól 400–800 szóban. Az egyik lehetőség Mikszáth Kálmán Szücs Pali szerencséje című novellájának elemzése volt, amelynek lehetséges tartalmi elemeit, szempontjait itt gyűjtötte össze a szaktanár. A diákok dönthettek úgy is, hogy Arany János Epilogus és Tóth Árpád Gyopár című költeményéről készítenek összehasonlító értelmezést. Ezt így volt érdemes összeállítani.

Korábban Szabó Roland, a budapesti Szent István Gimnázium magyar szakos vezetőtanára, irodalomtörténész, József Attila-kutató arról beszélt az Eduline-nak, hogy az elmúlt évek legszebb feladatsora az idei, Mikszáth novellája pedig az „egyik legnagyobb ajándéka az érettségizők számára, hiszen a szerző kései rövidprózája a középiskolai tananyag törzsrésze.”

A szakportál összeállította azoknak a szövegeknek a teljes listáját, amelyekkel az érettségizőknek dolgozniuk kellett. Azt is összeszedték,

Nyitóképünk a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpontban készült.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!